Nieuws

Ook topportefeuilles renderen wel eens slecht

Het verkopen van aandelen die het op korte termijn slecht hebben gedaan, is lang niet altijd een goede strategie, zegt vermogensbeheerder Nick Maggiulli.

Waardebeleggers zoals Warren Buffett hanteren een buy-and-hold strategie. Ze kopen aandelen waar ze in geloven en houden die soms wel decennialang vast.

Op korte termijn kan dit tot tegenvallende resultaten leiden, soms zelfs tot hoon en spot. Waar het echter om gaat, zijn de resultaten op de lange termijn en die geven Buffett & Co meestal gelijk.

Dat is de stelling van vermogensbeheerder Nick Maggiulli van Ritholtz Wealth Management in zijn blog Of Dollars and Data.

Het orakel

Maggiulli neemt in de blog de resultaten van Buffett wat nauwkeuriger onder de loep. Daaruit blijkt dat het Orakel van Omaha regelmatig tegenvallende periodes doormaakt.

Eind jaren negentig deed de portefeuille van zijn investeringsfonds Berkshire Hathaway het bijvoorbeeld heel slecht met een verlies van 20% in 1999 terwijl de S&P 500 – aangedreven door internetaandelen – juist steeg met 20%.

Buffett werd direct afgeschreven als te oud en niet meer in touch met de moderne digitale generatie. Toch was het uiteindelijk Buffett die het laatst lachte. De Berkshire-aandelen stegen in de drie jaar daarop met 29%, terwijl de S&P kelderde met 37%.

Voor Berkshire was het bovendien niet de eerste keer dat de aandelen achterbleven bij de markt. Tussen 1980 en 2009 waren er vijf van die periodes, die in de regel een tot twee jaar duurden. Over de rendementen op de lange termijn hebben beleggers echter niet te klagen. Als we teruggaan tot 1980 dan had een belegger die toen 275 dollar had geïnvesteerd nu ongeveer 350.000 dollar gehad.

Modelportefeuille

Dat conservatieve portefeuilles geen slecht idee zijn, bleek ook uit een eerdere analyse van Maggiulli waarin hij op zoek ging naar de optimale portefeuille voor een Amerikaanse belegger over de periode 1976-2019. 

Daar kwam uit:

  • 35% Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar
  • 29% S&P 500 aandelen
  • 24% vastgoedfondsen
  • 10% goud 
  • 3% emerging markets

Deze portefeuille leverde een reëel gemiddeld rendement op (na aftrek van inflatie) van 7% per jaar. Dat is iets minder dan de S&P (9%), maar het voordeel was wel dat de portefeuille veel stabieler was.

En toch leverde zelfs deze modelportefeuille in een kwart van de jaren een verlies op. Sterker, bijna elk jaar eindigt wel een van de vijf onderdelen van de modelportefeuille in de min.

Volgens Maggiulli levert dit een belangrijke les op, namelijk dat je niet te snel moet opgeven als bepaalde vermogenscategorieën een keer een slecht jaar hebben. Wat telt is de lange termijn. Of zoals hij het zelf zegt: "Knowing that some of your assets will underperform can help you to stay the course"

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus