Nieuws

De wereld in 2030

Robin Parbrook, hoofd Asia Equities (ex-Japan) bij Schroders, doet een moedige poging de vijftien belangrijkste economische ontwikkelingen, plus de bijbehorende beleggingsimplicaties, voor de komende tien jaar te schetsen. Buy and hold heeft zijn beste tijd gehad.

1. Het totale olieverbruik daalt met 30% in 2030
De piek in het olieverbruik was in 2019. Sindsdien is de olie-industrie op zijn retour. Oliemaatschappijen zijn goedkoop en dat is niet voor niets. Ze worden ofwel geconfronteerd met structurele achteruitgang op de lange termijn, of ze moeten zichzelf opnieuw uitvinden. De meeste oliebedrijven zullen daarin falen. Parbrook acht het onwaarschijnlijk dat hij ooit nog in olie- en gasbedrijven belegt.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

2. 70% auto's is in 2030 elektrisch
Elektrische voertuigen (EV's) worden een massaproduct. Ze hebben veel minder bewegende onderdelen en maken gebruik van gestandaardiseerde technologie. De accu’s, motoren en elektronica zullen in grote lijnen van alle toekomstige hetzelfde zijn. Hierdoor worden winstmarges flinterdun. Parbrook blijft daarom ook weg bij alle auto-gerelateerde aandelen. Hij ziet inmiddels bubbelvorming in Azië. De waarderingen van Chinese elektrische autobouwers zijn momenteel extreem. Parbrook verwacht dat de meeste Chinese EV-startups zullen mislukken en dat veel beleggers veel geld zullen verliezen. Tesla is volgens hem een ander verhaal. Naast een visionair product beschikt het over software, laadinfrastructuur en bewijst het zijn producten op grote schaal te kunnen bouwen.

3. Globalisering loopt ten einde
Het wereldhandelsvolume zakt de komende tien terug naar het niveau van de jaren 70.  De huidige geleidelijke daling van de handelsvolumes als percentage van het mondiale bbp lijkt steeds meer structureel door de verschuiving naar diensten en software. Daarnaast wordt industriële productie gedeeltelijk weer teruggehaald. Parbrook is daarom voorzichtig met beleggingen in scheepvaart, havens, exportbedrijven en in opkomende landen die vooral op export zijn gericht.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

4. Immateriële activa maken 50% uit van bedrijfsinvesteringen
De tijd dat Aziatische aandelenindices werden beheerst door onroerend goed, banken, productiebedrijven en telecomaandelen zal in 2030 voorbij zijn.

5. Vakantiereizen keren terug, zakenreizen niet

6. Kantoormedewerkers werken in 2030 50% vanuit huis
Na corona gaan we zeker weer naar kantoor, maar anders en minder. Kantoren worden kleiner en meer lokaal. Stadscentra kunnen hierdoor veranderen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

7. 40% van de detailhandelsverkopen gebeurt in 2030 online
Winkelvastgoed is helemaal uit de gratie. In 2030 zal 40% van de wereldwijde detailhandelsverkopen online zijn. Dat was in 2019 nog 10%. Mogelijk is die 40% nog te conservatief. De daling van de huurprijzen en waarde van winkels zal dramatisch zijn. Parbrook is terughoudend met vastgoedaandelen en banken.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

8. Gewone televisie en gedrukte kranten bestaan niet meer

9. Gezondheidszorg in rijke landen is maatwerk, online en preventief

10. De landbouw is enorm ontwricht door technologische veranderingen

11. 'Zondebelastingen' worden een grotere bron van overheidsinkomsten
Denk aan grootschalige suiker-, plastic- en milieubelastingen

12. De terugkeer van grote staatsbedrijven
Banken, transportbedrijven en nutsbedrijven worden allemaal min of meer staatseigendom en zijn dus niet lang belegbaar.

13. Socialisme keert terug
MMT (Modern Monetary Theory) wordt door de meeste westerse landen gebruikt om hun gestegen schulden via inflatie weg te werken.

14. Veel meer vrije tijd
De voorspelling van de econoom JM Keynes uit 1930 komt uit dat mensen over 100 jaar nog maar 15 uur per week werken.

15. Klimaatverandering gaat sneller dan verwacht
We zijn volgens Parbrook al voorbij het omslagpunt. Vanwege de geografie en hoge bevolkingsdichtheid is Azië een van de regio's die economisch het meest te lijden heeft onder de opwarming van de aarde. De versnelling van klimaatverandering is zorgwekkend voor een regio met enorme populaties op delta's en met grote landbouwregio’s die al kampen met watertekorten, met name in India en Noord-China. De focus op het klimaat zal daarom zeer snel toenemen in Azië. Parbrook zoekt om die reden naar bedrijven die deel uitmaken van de oplossing en vermijdt bedrijven die de problemen juist veroorzaken.

Robin Parbrook van Schroders

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus