Nieuws

Bedrijven goed beschermd tegen lockdowns

Bedrijven gaan goed voorbereid de tweede coronagolf in. Dat geldt met name voor de grote jongens die hun kasmiddelen met miljarden hebben aangevuld. Angst voor faillissementen is daarom overdreven.

De tweede coronagolf met zijn halve of hele lockdowns hakt er stevig in. Steeds meer mensen lijden aan depressies. Restaurants, cafés, musea, theaters en andere uitgaansgelegenheden vechten om te overleven. Maar hoe erg is dat voor de beurs?

Kredietstrateeg Amanda Lynam van Goldman Sachs denkt dat de schade meevalt. In ieder geval voor grote bedrijven.

Centrale banken

Het is een angst die leeft bij beleggers, dat bedrijven deze lastige periode niet kunnen overbruggen doordat ze in geldnood komen. Maar volgens Lynam is de kans daarop relatief klein, dankzij het gulle monetaire beleid van de Europese en Amerikaanse centrale banken. 

Zowel de Fed als de ECB hebben bedrijven in staat gesteld hun oorlogskas gedurende de zomermaanden flink aan te vullen. "Amerikaanse bedrijven hebben hun kasvoorraden in het tweede kwartaal verdubbeld,” schrijft Lynam in een rapport. Bij Europese bedrijven was het iets minder, maar nog altijd substantieel.

Lynam: "Aangezien de kredietopname in het derde kwartaal ook hoog was, gaan wij er vanuit dat deze trend richting een sterkere liquiditeitspositie zich doorzet.”

2021 veel minder obligatie-emissies

Bedrijven kunnen zoveel geld opnemen doordat centrale banken dat toelaten met een lage rente en kwantitatieve verruiming of QE. In de VS is dat nog iets duidelijker zichtbaar, doordat de Fed naast staatsobligaties ook bedrijfsschulden opkoopt.

De bedrijfskassen zijn volgens Lynam inmiddels zo goed gevuld dat er volgend jaar waarschijnlijk veel minder schulden hoeven te worden gemaakt.

Goldman Sachs verwacht dat emissies van bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardering in 2021 zullen inzakken met 30%. Bij de emissies van bedrijfsobligaties met een hoger risico wordt een terugval verwacht van 20%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus