Zuid-Europa leent bij banken, het noorden leunt op de staat De coronacrisis heeft overal in de eurozone voor ernstige liquiditeitstekorten gezorgd. Hoe bedrijven aan geld komen, verschilt enorm per land. 14 september 2020 08:30 • Door IEXProfs Redactie De coronacrisis heeft bij bedrijven uit de eurozone voor grote liquiditeitstekorten gezorgd. Die tekorten zijn opgelost met een mix van bankleningen, obligaties en overheidssteun, waarbij er in Duitsland, België en Nederland veel meer werd geleund op de overheid, terwijl in Zuid-Europa de banken te hulp schoten. De verschillen zijn opmerkelijk, zegt ING-analist Teunis Brosens. De verklaring moet volgens hem vooral gezocht worden bij het uitstellen van belastingen (btw en vennootschapsbelasting) in Nederland, België en Duitsland. Het is volgens Brosens moeilijk te zeggen hoeveel belastinguitstel bedrijven precies hebben gekregen, maar hij vermoedt dat het meer is dan het aantal bank- en obligatieleningen bij elkaar opgeteld. Recordaantal bankleningen in maart Bij de bank- en obligatieleningen zijn betere cijfers voorhanden. Vanaf maart schoten vooral de bankleningen omhoog in de eurozone. Het absolute record voor bankleningen was tot nog toe netto 68 miljard euro in december 2007. In maart van dit jaar kwam het nieuwe record uit op bijna het dubbele, 122 miljard euro! Dat geeft aan hoe diep de crisis was. In april en mei werd er netto nog altijd veel geleend bij de banken, maar de kredieten namen wel af, terwijl het aantal obligatieleningen juist toenam. Daarna keerde de rust terug en werden (dure) bankleningen deels afgelost en vervangen door obligaties. Netto negatief Meer ingezoomd op de verschillende eurolanden blijken de bankleningen vooral in Spanje en Italië een grote rol te hebben gespeeld. In Nederland, België en Duitsland was er zelfs sprake van negatieve kredietcijfers. Er werden meer bankleningen afgelost dan opgenomen. Wel werden er in de noordelijke eurolanden meer obligaties uitgegeven door grote bedrijven. Frankrijk hield gedurende de lente- en zomermaanden ongeveer het midden tussen wat er in Spanje en Italië gebeurde, en wat in Nederland, Duitsland en België. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.