ESMA: High yield-obligatiefondsen zijn kwetsbaar De ESMA heeft een raamwerk ontwikkeld dat gebruikt kan worden door assetmanagers voor stresstests. High yield-fondsen zijn kwetsbaar, zo blijkt. 5 september 2019 15:00 • Door IEXProfs Redactie In de periode tussen 2007 en 2018 is het totale nettovermogen dat wordt beheerd door in de EU gevestigde fondsen aanzienlijk gestegen van 6,2 miljard euro naar 9,3 miljard euro. Daarom is het van cruciaal belang ervoor te zorgen dat de fondssector veerkrachtig is en economische schokken kan opvangen, aldus de toezichthouder. De voorzitter van ESMA, Steven Maijoor legt uit: "Het raamwerk voor stresssimulatie is een belangrijk onderdeel van de stressteststrategie van ESMA, die ook richtlijnen bevat voor het testen van liquiditeitstress en stresstests voor geldmarktfondsen. De veerkracht van de fondssector is van toenemend belang, aangezien deze een steeds groter deel van het financiële stelsel van de EU uitmaakt." "Dit raamwerk zal een belangrijk hulpmiddel zijn voor toezichthouders om risico's in de vermogensbeheersector te beoordelen, aangezien de door ESMA ontwikkelde methodologie kan worden toegepast in de verschillende sectoren van de sector." Kwetsbare plekken Bij de eigen tests heeft ESMA onder andere kwetsbare plekken gevonden bij high yield-obligatiefondsen. "ESMA heeft bij de toepassing van het stresssimulatiekader van obligatiefondsen een pure aflossingsschok gesimuleerd, waarbij een groot aantal beleggers verzoekt om hun deel in het fonds binnen een korte tijd te verminderen of in te trekken." "De resultaten laten zien dat de meeste fondsen over het algemeen dergelijke extreme, maar plausibele schokken aankunnen, omdat ze voldoende liquide middelen hebben om aan terugbetalingsverzoeken te voldoen. Er worden echter kwetsbare plekken geïdentificeerd, met name voor high yield-obligatiefondsen. Volgens de ernstige maar plausibele veronderstellingen van onze simulaties, zou tot 40% van de HY-obligatiefondsen een liquiditeitstekort kunnen ervaren, dat wil zeggen een situatie waarin hun bezit van liquide activa alleen niet voldoende zou zijn om de in het schokscenario veronderstelde aflossingen te dekken en minder liquide middelen zouden moeten worden genomen." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.