AllianzGI: Wees selectief, wees contrair 2019 wordt een bijzonder lastig beursjaar verwacht hoofdeconoom Neil Dwane van Allianz GI. Meerennen met de kudde betaalt zich niet langer uit. Waar liggen de kansen? 5 december 2018 11:30 • Door Rob Stallinga Wie van 2019 een goed beleggingsjaar wil maken, dient actief en selectief te zijn. Dat zegt Neil Dwane, hoofdstrateeg bij vermogensbeheerder AllianzGI. Het vormt de basis van de beleggingsvisie van AlianzGI voor volgend jaar, getiteld 2019 outlook: active selection is essential. Dwane: “De hogere rentes in de VS en het minder soepele beleid van de Fed en de ECB veroorzaken in 2019 meer volatiliteit. De wereldeconomie versplintert verder, een trend die in 2018 begon en volgend jaar doorzet." Einde kuddegedrag Wat beleggen in 2019 er ook niet gemakkelijker op maakt volgens Dwane (foto) zijn de handelsconflicten en de politieke onzekerheid die boven de markten blijven hangen, terwijl de vrees voor stijgende rente en inflatie kan toenemen door een hernieuwde stijging van de olieprijs en krappere arbeidsmarkten. Dwane: “De afgelopen jaren vertoonden beleggers kuddegedrag. Dat heeft ze geen windeieren gelegd, maar wie zo doorgaat zal waarschijnlijk waarde vernietigen in plaats van waarde creëren. In een periode met lagere correlaties tussen verschillende activa, een hogere volatiliteit en lager rendement – met name voor aandelen - is een actieve houding essentieel om succesvol op de financiële markten te navigeren." Dwane adviseert voor 2019: Wees selectiefSchrijf niet meteen hele regio’s of markten af op basis van een gebeurtenis, zoals de brexit. Het is belangrijk om na te gaan welke aandelen of sectoren het goed kunnen doen bij welke scenario’s. Bescherm tegen inflatieWereldwijd neemt de inflatiedruk toe naarmate de consumentenprijzen stijgen. Beleggers kunnen aandelen, grondstoffen en vastgoed overwegen als natuurlijke inflatiehedges. Aandelen wereldwijd en grondstoffen zien er nog steeds goed uit. Blijf zoeken naar obligatie-inkomstenDe jacht op yield houdt aan zolang de rente laag is. Investment grade en high yield bonds in zowel de VS als in Europa worden op de proef gesteld, hoewel de kredietfundamentals wereldwijd stabiel zijn. Wees contrairDiversificatie als strategie werkt niet meer zo goed, omdat door het soepele monetaire beleid vele beleggingen verkeerd zijn geprijsd. Out-of-consensus thema’s kunnen gunstig uitpakken. Profiteer van disruptieVerstoring van de markten door politiek en techniek zorgt wereldwijd voor winnaars en verliezers. Actief onderzoek en analyse verbeteren de kansen op het vinden van alpha. Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.