Nieuws

Frankfurt is niet klaar voor bankiersstroom

De verwachting is dat Brexit zeker tienduizend nieuwe bankenbanen oplevert in Frankfurt. Vervelend is alleen dat bankiers er niet willen wonen en dat de inwoners van de stad niet op meer bankiers zitten te wachten.

Frankfurt heeft nog een lange weg te gaan voor het de rol van  Londen over kan nemen als financieel centrum. Uit een artikel van Bloomberg blijkt dat veel Frankfurters niet zitten te wachten op de bankiers uit de City, en bankiers zien van hun kant Frankfurt als een dorp waar het weliswaar goedkoop leven is, maar ook heel saai.

“De Brexit kan een enorme stimulans betekenen voor de economie van Frankfurt”, zei John Cryan van Deutsche Bank onlangs tijdens een persconferentie. “Maar de stad moet dan wel zijn infrastructuur verbeteren, een dozijn meer theaters hebben en honderden extra restaurants. Anders komt het er niet van.”

Slaapstad

Bloomberg haalt verschillende Londense bankiers aan die hun overplaatsing naar Frankfurt als straf zien. Punt is dat er de laatste jaren wel iets veranderd is qua uitgaansleven, maar het is nog niks vergeleken met de 24-uurseconomie van Londen. Frankfurt is een slaapstad, waar het leven ophoudt op zondag en de supermarkten sluiten om zes uur.  

“Toen ik naar Londen verhuisde was er maar een plek waar je een behoorlijke espresso kon drinken”, zegt ECB-econoom Stefano Nardelli die sinds 1999 in Frankfurt woont. Tegenwoordig is weliswaar dat een stuk beter met verschillende cafés en restaurants langs de rivier de Main. Maar het blijft onvoldoende voor de naar verwachting meer dan tienduizend bankiers die vanwege de Brexit moeten verhuizen.

Gentrificatie

En dan zijn er nog de Frankfurters zelf. Voor Londense begrippen is Frankfurt goedkoop, maar dat geldt niet voor Duitse. De bevolking is als de dood dat gentrificatie de huren opdrijft en de lokale bevolking de stad uit.

Maar geen nood. Als Frankfurt niet het toevluchtsoord wordt voor gestrande City-bankers, dan is er nog altijd Amsterdam, waar iedereen met geld van oudsher bijzonder welkom is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus