Nieuws

Dramatische week voor eurobonds voorspelt weinig goeds

Vorige week was een slechte week voor de Europese obligatiemarkt. Een slecht voor teken voor de toekomst, zo betoogt de WSJ.

Pensioenfondsen zijn vaak verplicht een deel van hun beleggingen aan te houden in veilige obligaties. Maar in deze tijden van lage rente en een langzame normalisatie van het monetaire beleid is er weinig veilig aan obligaties. 

Vorige week was zo’n moment dat dit meer dan duidelijk werd, zo betoogt een stuk in The Wall Street Journal. Wie begin vorige week een Duitse staatsobligatie zou hebben gekocht met een couponrente van 0,25% was aan het einde van de week 2% armer omdat de effectieve rente was opgelopen van 0,25% naar 0,47%.

"Met andere woorden", zo schrijft The Wall Street Journal: "In een week gingen de toekomstige renteopbrengsten van acht jaar verloren."

Situatie in Nederland niet veel beter

Voor Nederlandse staatsobligaties was de situatie niet veel beter. Hier liep het effectief rendement op van 0,449% op maandag naar 0,656% aan het einde van de week, en omdat bij obligaties een oplopende yield gelijkstaat aan dalende koersen waren ook hier de verliezen aanzienlijk. Eind september 2016 lag de effectieve rente zelfs nog onder 0%.

Voor de Duitse obligatiemarkt betekende de verliezen van vorige week dat beleggers dit jaar per saldo een negatief rendement hebben behaald van -1.9%, blijkt uit cijfers van Bank of America Merrill Lynch. Van de vier grootste landen in de eurozone staat alleen Spanje op een nipt winstje van 0.1%.

In de Verenigde staten is de situatie iets gunstiger voor beleggers met een rendement op obligaties tot nu toe dit jaar van 1.9% volgens diezelfde Bank of America Merrill Lynch.

Analisten manen tot voorzichtigheid

Geen wonder dat veel banken bij hun analyses voorzichtig zijn met hun aanbevelingen voor obligaties uit Westerse landen, en ook opkomende landen kunnen volgens velen meegetrokken worden in hun kielzog.

Dat geldt zeker als de Federal Reserve verder afscheid neemt van het ruime monetaire beleid van de voorbije jaren. dit beleid werd gekenmerkt door een extreem lage rente en een enorme berg aan obligaties die door de jaren heen werden opgekocht.

Dat is dan weer het voordeel van Europa, waar Mario Draghi van de ECB nog altijd vasthoudt aan het ruime monetaire beleid. Maar ook hier staan getuige de grote koersval van vorige week afgelopen week de signalen eerder op rood dan groen. Oppassen geblazen dus voor obligatiebeleggers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus