Nieuws

Actief beheer weet wel raad met Europese smallcaps

Hoewel 2016 de boeken ingaat als een annus horribilis voor actief beheer, hebben in sommige sectoren stock pickers het prima gedaan.

Hoewel 2016 de boeken ingaat als een annus horribilis voor actief beheer, hebben in sommige sectoren stock pickers het prima gedaan

72% van de 3.800 actief beheerde Europese fondsen die de Franse vermogensbeheerder Lyxor Asset Management onderzocht, bleef vorig jaar achter bij de benchmark. Een jaar eerder was dat percentage 47%.

Toch gaat het ‘horrorjaar’ 2016 niet de boeken in als het jaar dat de nederlaag voor actief beheer volledig is. In sommige deelgebieden hebben actief beheerders het beter gedaan in vergelijking met een jaar eerder.

Franse small- en midcaps

De eenzame portfoliomanagers die bij procentuele meerderheid beter presteerden dan het marktgemiddelde waren onder andere te vinden bij fondsen die beleggen in Franse small- en midcaps. 61% van de fondsmanagers versloeg zijn benchmark in dit segment, en behaalde gemiddeld 2,5% extra rendement

Die outperformance komt volgens Lyxor door een overwogen positie van deze fondsen in technologie-aandelen, die in 2016 het 14,6% deden dan het marktgemiddelde

Ook Europese smallcapfondsen wisten in 56% van de gevallen het beter te doen dan de index. In 2015 was dat percentage 55%. 44% van de Europese bedrijfsobligatiefondsen versloeg de benchmark in 2016. Dat houdt een verbetering in met 3% ten opzichte van een jaar eerder. 

Waarde-aandelen

De beste prestaties in 2016 hebben actieve fondsen laten zien met een bovengemiddelde overweging aan waarde-aandelen. Bij fondsen met een voorkeur voor de factoren kwaliteit en momentum was underperformance waarneembaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie