Goldman Sachs: Olieprijs gaat dalen Als de OPEC de productie niet verder beperkt, daalt de prijs verder, zo voorspelt Goldman Sachs. 8 mei 2017 10:40 • Door IEXProfs Redactie De olieprijs staat op het punt om in te storten. De langetermijnprijs van 50 dollar per vat is niet langer haalbaar. Dat valt op te maken uit een analistenrapport van Goldman Sachs dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd. Volgens Goldman Sachs-analisten Damien Courvalin en Jeff Curie rekenen erop dat de prijs van olie verder onder druk komt te staan. In de afgelopen week daalde de olieprijs 6% en kwam daarmee in de buurt van het niveau van afgelopen november. Toen besloten de Opec-landen om de olieproductie te beperken met 1,2 miljoen vaten per dag. Ze hebben hun belofte gehouden. Op basis van informatie van Reuters is de olieproductie van Opec-landen sinds november gedaald van 33.2 miljoen vaten naar 31,7 miljoen vaten per dag. Daar staat tegenover dat de Amerikaanse olie-industrie de productie de afgelopen maanden juist heeft verhoogd. De Amerikaanse productie steeg sinds september vorig jaar van ruim 8,5 miljoen dagelijkse vaten naar bijna 9,2 miljoen vaten nu. De productie in de Amerikaanse schaliegasindustrie is met name sinds februari gestegen. De olieprijs bereikte op dat moment het hoogste niveau van het afgelopen jaar. Stijgende Amerikaanse productie Toch is de Amerikaanse oliebonanza niet voldoende om de recente olieprijsdaling te verklaren. Volgens de Goldman Sachs-analisten speelt de twijfel over de Chinese groei ook een belangrijke rol. Afgelopen week daalde de vraag naar koper en ijzererts. Dat werd verklaard door mogelijke Chinese groeiproblemen en had ook gevolgen voor de olieprijs. Een derde oorzaak van de olieprijsdaling is dat de voorraad aan beschikbare olie minder snel daalt dan waar op was gerekend. Speculanten bouwen voorraden olie op omdat ze denken dat de olieprijs op termijn zal stijgen. Dat gebeurt vooral als de prijs van futures hoger is dan de huidige marktprijs. Nu er twijfel ontstaat over de toekomstige olieprijs worden deze voorraden afgebouwd en komt er extra olie op de markt. De laatste cijfers van de Amerikaanse oliesector wijzen erop dat de olieproductie daar nog altijd stijgt. Baker Hughes meldt dat de productie in de afgelopen week voor de zestiende week op rij is gestegen. Dat voedt volgens Goldman Sachs de vrees dat de olieprijs verder zal dalen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.