Te vroeg voor renteverhoging Fed In maart houdt maar 30% van de markt rekening met een Amerikaanse renteverhoging. Dan verhogen zou te vroeg zijn. 14 februari 2017 12:00 • Door IEXProfs Redactie Diverse beleidsmakers houden de optie voor een renteverhoging door de Fed in maart open. Dat zou te vroeg komen, aldus Tim Duy in een column voor Bloomberg. Hij is verontrust door beweringen van John Williams, Fed-president in San Francisco en Patrick Harper, Fed-president in Philadelphia, die de mogelijkheid van een renteverhoging in maart openhouden. Volgens Duy zou een dergelijke renteverhoging voor een schok zorgen. De markt houdt er geen rekening mee. Dat wil zeggen, slechts 30% van de analisten denkt dat er een renteverhoging al in maart zal komen. Drie keer verhogen De consensus is dat de Federal Reserve de rente dit jaar drie keer zal verhogen, maar nog niet in maart. Duy denkt niet dat de economische cijfers een renteverhoging rechtvaardigen. Hij wijst op de werkgelegenheidscijfers van januari. Het aantal betaalde banen steeg sterk, maar daar stond tegenover dat de werkloosheid ook steeg. Het betekent dat het arbeidsaanbod toeneemt. Dat maakt de kans op oververhitting van de Amerikaanse economie geringer. Duy kijkt ook naar de inflatie. In de laatste drie maanden van 2016 bedroeg de inflatie slechts 1%. Dat is nog altijd ver verwijderd van het door de Fed gewenste niveau van 2%. Anticiperen op inflatie Duy vestigt zijn hoop op Fed-voorzitter Janet Yellen. Ze heeft in het verleden altijd een behoedzame koers gevaren. Sommige Fed-vertegenwoordigers denken volgen Duy dat het de hoogste tijd is om te anticiperen op toekomstige groei en toekomstige inflatie. Een snelle renteverhoging zou in die strategie passen. Yellen behoord echter tot de duiven in het beleidscomité. Haar devies is reageren in plaats van anticiperen. In het recente verleden hebben de vingerwijzigingen van de vertegenwoordigers van de Fed ervoor gezorgd dat de financiële markten de kans op een renteverhoging vrijwel altijd goed hebben ingeschat. Aan die duidelijkheid ontbreekt het op dit moment. Wellicht dat Yellen aan de resterende onzekerheid een einde kan maken als ze deze week getuigt in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.