Nieuws

Indexhuggers aan de schandpaal

De stal van onder andere Schroders, Fidelity, JPMorgan, Henderson Amundi en nog tachtig fondshuizen telt indexknuffelaars.

De fondsenstal van onder andere Schroders, Fidelity, JPMorgan, Henderson Amundi en nog circa tachtig fondshuizen telt indexknuffelaars.

Better Finance, een belangorganisatie voor beleggers, noermt op basis van eigen onderzoek onder andere een opkomende marktenfonds van Amundi aan als indexhugger die ruim tien keer zoveel kosten in rekening brengt als een vergelijkbaar indexfonds.

Begin vorig jaar publiceerde de Europese financiële toezichthouder European Securities and Markets Authority (ESMA) een studie die 15% van de actieve beleggingsfondsen als indexhugger bestempelde. Omdat de financiële waakhond weigerde namen te noemen, heeft Better Finance dit onderzoek gerepliceerd naar actieve fondsen, die de benchmark nauwgezet volgen, en de namen erbij vermeld. 

Fidelity

Op de lijst staan negen beleggingsfondsen van Fidelity International, zeven van JP Morgan, drie van Schroders. In sommige als indexhugger gekwalificeerde fondsen is meer dan een miljard euro belegd.

Van de 1.013 aandelenfondsen die Better Finance onderzocht in de periode tussen 2009 en 2014 werden 165 bestempeld als potentiele indexhugger. Dat betekende dat deze fondsen een active share hadden van minder dan 60% en een tracking error van minder dan 4%. Esma gebruikte dezelfde definitie in haar studie.

Toezichthouders in Zweden, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Ierland, Nederland en Italië hebben hun vizier op indexknuffelaars gericht. Duitsland is onlangs met nieuwe rapportageregels gekomen voor fondsenaanbieders die meer inzage moeten geven hoe actief het beheer is. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen