Nieuws

Zorgen over verhuizen clearing

Het repatriëren van de clearing van euroderivaten houdt significante risico’s in voor zowel de eurozone als het Verenigd Koninkrijk.

Als clearingactiviteiten die denomineren in euro worden verplaatst naar het Europese vasteland brengt dat de financiële stabiliteit van de Europese Unie in gevaar, volgens een rapport van het Britse Hogerhuis.

“De vraag is welke locatie in de eurozone dezelfde voordelen biedt voor de Europese economie als Londen en New York, en of politiek gedreven terugkeer van euroclearing naar de eurozone niet leidt tot een reactie bij niet-eurolanden, waardoor het systeem dat clearing verzorgd voor meerdere valuta ten gronde gaat,” aldus het rapport.

Londen is marktleider in het clearen van transacties van in euro's genoteerde derivaten, en die in andere valuta. Het marktaandeel wordt op 75% ingeschat door de Bank of International Settlements (BIS).

Verplichte verhuizing

 

Onder andere de Franse president François Hollande wil dat de Britse hoofdstad die rol niet meer vervult na de Brexit. De Europese Centrale Bank (ECB) probeerde al eerder via de rechter verhuizing naar de eurozone voor de clearing in euroderivaten af te dwingen, maar het Verenigd Koninkrijk vocht dat in 2015 met succes aan.

Wereldwijd opererende investeringsbanken rekenen erop dat het garanderen van de handel in euroderivaten gaat verhuizen van Londen naar het vasteland. Daarom nemen zij voorzorgsmaatregelen, meldde persbureau Bloomberg september dit jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen