Kans op inflatie door populisme Beleggers moeten op hun hoede zijn voor oplopende inflatie als gevolg van de opmars van het populisme. 15 september 2016 15:32 • Door IEXProfs Redactie Kwantitatieve verruiming werkt sociale ongelijkheid in de hand, en dat verhoogt de sympathie voor populistische politieke partijen. Populisme is een krachtige katalysator voor hervormingen en politieke koerswijzigingen. Daarmee neemt ook de kans toe op inflatie, stelt ETF-aanbieder ETF Securities in een onderzoek. Ongelijkheid laat zich niet in een nachtje oplossen. De komende jaren zal daarom sprake zijn van verhoogde onzekerheid. Dat leidt tot een voorkeur voor veilige beleggingen met een lage volatiliteit, aldus ETF Securities. Populistische partijen zijn sterk in opkomst. Politici en economen leggen regelmatig een link tussen de lage rente en de opkomst van deze politieke partijen die zich tegen de gevestigde orde afzetten. Volgens hoofd onderzoek James Butterfill van ETF Securities gedijen onder andere inflatiegerelateerde obligaties, aandelen, edelmetalen en infrastructuur goed in een omgeving, die gekenmerkt wordt door inflationaire druk en/of populisme. Het maakt volgens ETF Securities niet uit of populistische partijen daadwerkelijk aan de macht komen. Het schoppen tegen de gevestigde orde door volkspartijen zorgt er ook voor dat bestaande politieke partijen hun beleid aanpassen. De uitkomst is veelal dat er meer wordt geïnvesteerd in infrastructuur om groei aan te jagen, en er sociale initiatieven worden ontplooid om de ongelijkheid aan te pakken. Het eerste zorgt voor extra vraag, terwijl sociale initiatieven leiden tot hogere bestedingen bij consumenten. De kans neemt daardoor toe dat de inflatie stijgt. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.