Nieuws

ECB stimuleert aandeleninkoop

De monetaire verruiming van de ECB leidt niet tot de beoogde extra investeringen maar tot meer aandeleninkoop.

Het ruime monetaire beleid van de ECB, inclusief het opkopen van kredietwaardige Europese bedrijfsobligaties, leidt niet tot meer investeringen, maar juist tot extra aandeleninkoop. Dat stelt het multi-asset team van vermogensbeheerder Schroders in een nieuw rapport.

De ECB is dit jaar begonnen met het opkopen van bedrijfsobligaties van niet financiële instellingen. Dat zorgt ervoor dat het goedkoper wordt voor bedrijven om geld te lenen. Bedrijven kunnen de extra financiële ruimte volgens Schroders op drie verschillende manieren gebruiken. Ze kunnen hun balans versterken. Ze kunnen investeren. Maar ze kunnen ook geld lenen om daarmee aandelen te gaan inkopen.

Trendomslag

Volgens Schroders zijn er aanwijzigingen dat bedrijven de voorkeur geven aan de derde en laatste mogelijkheid. "De druk om de balans te versterken is er niet. Veel bedrijven zien daarnaast onvoldoende aantrekkelijke investeringsmogelijkheden."

Voor Europese bedrijven zou de inkoop van eigen aandelen relatief nieuw zijn. In het verleden gaven Europese bedrijven de voorkeur aan het uitbetalen van dividenden om beleggers te paaien. Het waren juist Amerikaanse bedrijven die op grote schaal voor aandeleninkoop kozen. De Amerikaanse keuze werd onder andere veroorzaakt door een verschillend belastingregime. Daarnaast is de inkoop van aandelen al veel langer toegestaan in de Verenigde Staten en mogen bedrijven daar tot een kwart van de aanstaande aandelen inkopen. In Europa is dat maximaal 10%.

Het ECB-beleid kan volgens Schroders voor een cultuuromslag zorgen. Zeker als de ECB het inkoopbeleid nog verder uitbreidt. Bedrijven zijn immers niet geneigd om hun dividend te verhogen. Als het economisch klimaat omslaat en de ECB haar inkoopprogramma stopt, zou het bedrijf het dividend immers weer moeten verlagen. In zo'n situatie wordt het aandeel vaak stevig afgestraft door beleggers. Hoewel het inkopen van aandelen aantrekkelijk nieuws is voor aandelenbeleggers, betekenen de extra schulden dat de kredietwaardigheid van bedrijven verslechtert. Elk voordeel heeft ook een nadeel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?