Nieuws

Smart bèta katalysator fondsenindustrie

Smart bèta kan de fondsenindustrie hervormen zoals de smartphone dat heeft gedaan met de telecomsector.

Smart bèta kan de fondsenindustrie hervormen zoals de smartphone dat heeft gedaan met de telecomindustrie. Dat schrijft het hoofd beleggingen Jefrrey Sherman van het Amerikaanse fondsenhuis DoubleLine Capital in een whitepaper, getiteld de Smart Beta (R)evolution.

Hij trekt een vergelijking met de smartphone die de telecomsector op zijn kop heeft gezet. “De smartphone verenigde bestaande technologie, toepassingen en apparaten zoals een muziekspeler, camera en GPS in een apparaat, zoals smart bèta bekende alphabronnen en risicopremies herverpakt. Als smart bèta op de juiste wijze wordt verpakt, worden beleggingen beter gecombineerd dan de optelsom van losse ideeën.”

Quantbeleggen wordt steeds normaler en transparanter, zo stelt Sherman. Bovendien neemt de markt meer afstand van ‘black boxtechnieken’ terwijl ‘domme bètatechnieken’ als eenvoudige indextrackers worden doorontwikkeld tot slimmere strategieën, die een veel duidelijke risicopremie herbergen.

Systematische smart bètabenadering

“Een systematische smart bètabenadering stelt beleggers in staat om hun verwachte rendementen een impuls te geven, zonder dat zij extra risico hoeven te nemen,” stelt Sherman.

Niet alle smart bèta is daartoe in staat, zo waarschuwt hij. Het is daarom belangrijk dat beleggers zich erin verdiepen of indices en producten extra rendement toevoegen, of dat zij hoofdzakelijk blootstelling bieden aan alom bekende risicopremies.

Het in los Angeles gehuisveste fondshuis DoubleLine Capital beheert 95 miljard dollar in passieve en actieve beleggingsfondsen, hedgefondsen en separate mandaten. Oprichter en topman Jeffrey Gundlach geldt als invloedrijk belegger. Eind juli riep hij beleggers op alles te verkopen, behalve goud

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen