Nieuws

Obligatiekoning in perfecte storm

De nieuwe obligatiekoning - opvolger van Gross - Jeffrey Gundlach beleeft het slechtste jaar ooit met zijn fonds.

Jarenlang versloeg Jeffrey Gundlach's DoubleLine beleggingsfonds de index. Dit jaar lukt dat niet. Alles zit tegen, aldus Gundlach. Het DoubleLine Total return Bond Fund maakt het slechtste jaar uit de geschiedenis door, aldus Fortune. Het fonds met een totaal beheerd vermogen van 61 miljard dollar presteert in de onderste 10% van de markt dit jaar.

Dat staat in schril contrast met de prestaties in de afgelopen jaren. Toen werd de benchmark steevast verslagen. Het zorgde ervoor dat Gundlach als de nieuwe obligatiekoning werd gekroond. Hij nam die eretitel over van Bill Gross, die vanwege problemen met rendementen zijn thuisbasis Pimco in het najaar van 2014 verliet.

Het huidige fonds van Gundlach bouwt voort op het TCW Total Return Fund waar Gundlach tot 2009 leiding aan gaf. In de laatste tien jaar bij TCW bedroeg het gemiddelde rendement van het fonds 8%. Zo'n 99% van de vergelijkbare obligatiefondsen presteerde slechter. Toch werd Gundlach in 2009 ontslagen.

Minder risico

In de lente van 2010 begon hij het DoubleLine fonds. In de eerste anderhalf jaar na de lancering bedroeg het rendement 27%. Nu zijn er echter problemen. In de eerste helft van het jaar heeft het fonds slechts één maand (mei) beter gepresteerd dan de index.

Volgens Gundlach komt dat door de goede prestaties van bedrijfsobligaties, iets waar zijn fonds niet in belegt. Daarnaast houdt hij de looptijd van obligaties kort. Dat zou goed hebben uitgepakt als de Federal Reserve de rente geleidelijk zou hebben verhoogd.

Dat bleef echter achterwege. Volgens Gundlach zijn de slechte prestaties van zijn fonds eigenlijk best goed. Het fonds neemt immers aanzienlijk minder risico dan andere fondsen. De tegenvallende prestaties van het fonds waren aanleiding voor Morningstar om de rating van het fonds naar neutral te verlagen. Dat is deels ook een gevolg omdat DoubleLine niet voldoende informatie geeft over het beleggingsgedrag.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen