Nieuws

Individuele aandelen zorgen voor alpha

De weloverwogen selectie van aandelen maakt het verschil, wat betreft de fondsmanagers van het FF First All Country World Fund.

In een wereld waar de stockpickers kunnen kiezen uit duizenden bedrijven, heeft Fidelity een beleggingsstrategie ontwikkeld die het kaf van het koren scheidt. Volgens Hiten Savani en Matt Jones, fondsmanagers van First Strategy, zijn het niet sectoren of regio’s die zorgen voor alpha in hun portefeuilles, maar individuele aandelen.

“Het FF First All Country World Fund werd een jaar geleden gelanceerd en geeft beleggers de mogelijkheid te investeren in bedrijven uit Duitsland tot de Verenigde Staten of China; op basis van een proces dat de afgelopen acht jaar is onderzocht en getest op Fidelity’s onderzoeksafdeling,” aldus fondsmanager Hiten Savani.

Kiezen uit een omvangrijk aandelenuniversum is een lastige taak voor elke stockpicker, maar de fondsmanagers hoeven dit niet helemaal zelf te doen. Ze werken samen met en maken gebruik van het uitgebreide aandelenresearchnetwerk van Fidelity van honderdvijftig analisten in twaalf landen.

Dit team onderzoekt meer dan 90% van het wereldwijde aandelenuniversum. “Uit de aanbevelingen van onze analisten kiezen wij de 75 tot 85 aandelen waarvan zij het meest verwachten. First staat overigens ook voor Fidelity Research Strategy.”

Individuele aandelen

In het beleggingsproces wordt de eigen research gecombineerd met externe signalen. Denk bijvoorbeeld aan winstherzieningen van een onderneming, waardering en de analistenconsensus.

“Naar verwachting zullen onze eigen analistenratings het meeste bijdragen aan de alpha, maar de combinatie van deze twee zaken speelt een belangrijke rol bij het proces van het identificeren van alpha. Wij als fondsmanagers overleggen gedurende dat proces steeds met andere teams. De beleggingsbeslissingen die we maken, komen voort uit deze investment debates.”

Omdat het fonds zich wil onderscheiden door aandelenselectie op portefeuilleniveau, wordt de exposure naar risicofactoren, sectoren en landen tot de index relatief beperkt. Het idee is dat het risicobudget zo geheel wordt gewijd aan aandelenselectie.

“Aandelenselectie is de meest belangrijke factor als het gaat om risico en rendement. Om het risico op aandelenniveau te beperken, zorgen we ervoor dat individuele aandelen geen dominante positie in het fonds krijgen.”

Combinatie fonds met tracker

De Fidelity First Funds bestaan inmiddels uit meerdere fondsen voor allerlei soorten beleggers. Bijzonder is dat institutionele beleggers hun beleggingen op verzoek kunnen opschalen via eigen, op maat gemaakte fondsen om zo aan hun mandaateisen te voldoen, de bench-mark meer of minder te kunnen volgen of aandelen uit te sluiten.

Deze eigen portefeuilles kunnen afwijken van het fonds, maar het beleggingsproces is helemaal hetzelfde. “Een andere manier om het FF First All Country World Fund in te passen in een totaalportefeuille is door gebruik te maken van een combinatie met een indextracker. Zo kunnen beleggers door actief beheer extra rendement maken ten opzichte van de benchmark, terwijl het indexfonds voor extra diversificatie en relatief lagere kosten zorgt.

Helemaal in een sentimentsgedreven markt, waarin beleggers minder letten op de fundamentals van aandelen, kan dit een slimme strategie zijn.” Door gebruik te maken van inefficiënties in de aandelenmarkt met de nadruk op een bottom up-selectieproces, proberen fondsmanagers Savani en Jones de MSCI All Country World Index te verslaan met 2 tot 4% per jaar, zonder kosten.

Omdat het fonds nog maar een jaar oud is, zal het zichzelf nog op lange termijn moeten bewijzen, maar de eerste resultaten zijn volgens Fidelity veelbelovend. De benchmark staat zo aan het eind van het jaar net in het rood, maar het fonds doet het beter.

Klik op de afbeelding voor alle fondsdata.
Peildatum 30 november 2015.

Data Henderson Horizon Euroland Fund

 

Dit fondsportret is eerder gepubliceerd in IEXProfs magazine nummer 31, 2015.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus