Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Nieuws

2015: Interesse in India

Koffiedik, glazen bollen. Alle middelen zijn aangewend voor een blik op 2015: Supriya Menon, Pictet.

IEXProfs vraagt zes multi-assetspecialisten wat beleggers kunnen verwachten voor het jaar 2015. Met deze keer op de praatstoel:

Supriya Menon
Pictet

Obligaties of aandelen?
“We verwachten dat de economische groei in 2015 trendmatig zal zijn. Matige groei, waarbij aandelen een hobbelig traject gaan afleggen. Historisch gezien presteren aandelen zwak na de eerste rentestijging, maar laten ze in de periode daarna een goed herstel zien. Ik verwacht dan ook meer van aandelen in 2015 dan van credits of staatsobligaties. Met name van die laatste verwachten we een underperformance. Maar in 2014 waren staatsobligaties natuurlijk wel een stellar performer terwijl niemand er ook maar iets goeds van verwachtte. Dat had vooral te maken met een economische groei die achterbleef bij de verwachtingen en inflatie die lager uitviel dan we dachten. Om die zelfde reden vielen commodities ook zwaar tegen.”

Pictet

Durations
“Binnen de vastrentende markt zijn we neutraal over credits. Onze voorkeur gaat uit naar spreadproducten: highyieldobligaties en emerging markets debt. Met name EMD local currency, want veel valuta zijn extreem goedkoop en de spreads zijn aantrekkelijk. Het sentiment was het afgelopen jaar erg slecht, er was veel uitstroom. Binnen opkomende markten zien we wel grote verschillen. We zijn niet enthousiast over Brazilië en Zuid-Afrika door hun grondstofexposure en andere structurele problemen. Onze voorkeur gaat voor alle assets uit naar Azië, met name India: daar zijn structurele hervormingen aan de gang, de munt is goedkoop, alleen zijn waarderingen behoorlijk opgelopen. Mexico en Filippijnen zijn ook interessant.”

China
“Voor China rekenen we op een aanmodder-scenario. De beleidsmakers proberen enerzijds te voorkomen dat de werkgelegenheid een grote klap krijgt, tegelijkertijd moet de afbouw van leverage in de vastgoedmarkt voorzichtig worden afgebouwd. Het lijkt erop dat China zich binnen dat spanningsveld goed staande houdt. Ook de liberalisering van de kapitaalmarkt verloopt goed. China zal geen grote extra impuls geven aan de wereldeconomie, maar we zien hier ook geen hele grote risico’s.”

Ontwikkelde markten
“We rekenen op een iets hogere groei van de economie van 3,2%, net boven de consensus. Wel is er sprake van grotere divergentie binnen ontwikkelde markten. De groei verschuift, zoals ook de monetaire verruiming zich verplaatst van de VS naar Europa, waar Draghi de weg naar een Europese QE al aan het plaveien is. We zijn het meest enthousiast over Japan op basis van liquiditeit, overheidsbeleid, hervormingen en verbeterende corporate governance. Ook de waardering van de Japanse aandelenmarkt is nog aantrekkelijk. Als goede tweede volgt Europa, al zijn er risico’s aan deze visie verboden. We zien hier geen direct deflatiegevaar, het sentiment is nu extreem laag, maar de zwakke euro kan voor een rugwind zorgen.”

Deze outlook stond eerder in IEXProfs magazine nummer 27, 2014.

Nog meer in deze reeks: Supriya Menon, Asoka WöhrmannBill McQuakerTrevor GreethamRemi Ajewole en Joost van Leenders bieden een u een uitgebreide blik vooruit, zo 2015 binnen.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen