Nieuws
Overname beste voor midcaps
De overnamepremie bij kleine en middelgrote bedrijven blijkt fors hoger te liggen dan bij de grote deals in de markt.
De ene miljardendeal na de andere spoelt over de markt. Megadeals vullen de krantenkoppen, maar uit onderzoek van Allianz GI blijkt dat de overnamepremie bij kleinere en middelgrote bedrijven fors hoger ligt dan bij de grote deals in de markt. De fusie- en overnamemarkt lijkt uit haar slaap te ontwaken aangespoord door de lage rente, de aantrekkende economie, marginale groei en de gezonde balans van bedrijven. Bedrijven durven hun opgepotte kasgeld aan te wenden om te investeren in groei.
Met achterblijvende organische groei zoeken bedrijven externe mogelijkheden om hun groei een impuls te geven. Tijdens de crisis hadden bedrijven alleen oog voor schuldreductie. Maar dankzij de monetaire verruiming is financiering goedkoper geworden. Ook willen Amerikaanse bedrijven, die cash aanhouden buiten de VS, dit geld aanwenden voor overnames, om te voorkomen dat er in de VS belasting over wordt geheven.
Het valt Allianz GI op dat het karakter van de fusie- en overnamemarkt veranderd is. Tot begin van de 21e eeuw speelden Amerikaanse bedrijven de hoofdrol. De afgelopen jaren waren het bedrijven uit opkomende markten die de hoofdrol voor zich opeisten. Zij zijn nu goed voor 52% van de M&A-activiteit. Bedrijven uit de VS volgen op gepaste afstand met 25% en Europa is goed voor 16% van de overnames.
Small- en midcaps zijn de winnaars
Tussen 2001 en 2013 lag de gemiddelde premie op 25% voor kleinere bedrijven en 26% voor de middelgrote bedrijven. Bij large caps bleef de overnamepremie steken op 10%. De small en mid caps lijken de winnaars te worden van de nieuwe overnamegolf die over de markten raast.
Volgens Andrew Neville is de concurrentie veel groter op de overnamemarkt voor kleinere bedrijven. Daarnaast is er in de wereld van de small- en mid caps minder research en is de kans op onderwaardering groter. Verder liggen de financieringskosten voor grote overnames hoger, terwijl er meer eigen vermogen kan worden aangewend bij de kleinere overnames. Ook wijst Neville erop dat de fusie- en overnamemarkt procyclisch is. Als de economie herstelt, dan neemt de activiteit in M&A toe.
Volgens Stefan Scheurer, analist bij Allianz GI, kan de M&A-markt voor extra stimulans op de aandelenmarkten zorgen. Het volume van de transacties is nog verwijderd van eerder pieken, in 2000 en 2007-2008, maar ligt beduidend hoger dan een jaar geleden. De trend lijkt zich door te zetten en er lijkt nog voldoende ruimte voor groei van de M&A-activiteit te bestaan. Het wereldwijde volume van M&A aangezet tegen marktkapitalisatie bevindt zich op het laagste niveau in 20 jaar.