Nieuws

Inflatie EU nog lager dan verwacht

De inflatie in de EU daalt zo hard dat het deflatiespook in zicht komt. Toch zal de ECB nog even afwachten, denkt de FT.

De inflatie in de eurozone is in maart gedaald tot 0,5%, eentiende procentpunt lager dan de meeste analisten verwachtten. De Europese kerninflatie, die voedsel en energie met hun grilliger prijsvorming buitensluit, daalde ook: van 1 naar 0,8%. Deze nieuwe cijfers voeden de vrees voor deflatie in de eurozone. Zij komen vlak voor de vergadering van het governing council van de ECB aanstaande donderdag. Toch verwacht men geen drastische beleidswijziging. 

Dat meldt de FT. De krant tekent daarbij aan dat de inflatie vorig jaar extra werd gedrukt doordat Pasen vroeg in het jaar viel. Traditioneel is dat een periode waarin bedrijven hun prijzen verhogen. Niettemin, aldus de FT, "zet het huidige lage inflatiecijfer de ECB onder druk maatregelen te nemen om een langdurige periode van dalende prijzen te voorkomen". De krant vindt steun voor die mening bij de meeste analisten van de grote banken. 

"Het risico van deflatie neemt absoluut toe," zegt bijvoorbeeld Philippe Gudin de Vallerin, chefeconoom Europa bij Barclays. "De ECB kan volhouden dat dit een natuurlijke ontwikkeling is, maar als je kijkt naar de trend sinds vorige zomer, dan heeft de ECB zelf haar inflatieprognose sedertdien voortdurend naar beneden bijgesteld." Het gevaar is dat die trend versnelt doordat consumenten en bedrijven aankopen uitstellen in de hoop op nog lagere prijzen. 

Meer quantitative easing en wellicht zelfs negatieve rente

Europese beleidsmakers suggereerden de laatste weken al drastische tegenmaatregelen, zoals meer quantitative easing en zelfs negatieve rentes op tegoeden die banken bij de ECB aanhouden, om hen te dwingen meer geld in de reële economie te pompen. Toch verwachten de meeste analisten dat de ECB donderdag hooguit enkele kleinere stapjes zal zetten, zoals de verlaging van enkele kernrentes en/of kleinere injecties van liquiditeit in de markt. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie