Beleg in REITs voor spreiding De grote voordelen van REITs zijn met name de spreiding die zij bieden in een portefeuille en de inflatiebescherming. 19 maart 2014 09:30 • Door IEXProfs Redactie Spreiding van de portefeuille is een goede zaak. Gregg Fisher, CIO van Gerstein Fisher, adviseert zijn cliënten al jaren om verder te kijken dan alleen aandelen en obligaties, zo schrijft hij op Barron’s. Maar eens in de zoveel tijd speelt de volatiliteit van enkele hard assets, zoals vastgoed en grondstoffen, op. Dat soort kortetermijnoprispingen roepen direct vragen op rond risico en rendement. Voordelen van REITs ziet Fisher met name in de spreiding die zij bieden en de inflatiebescherming. Dat zijn belangrijker eigenschappen dan een bijzonder rendement op korte termijn. Dankzij het wereldwijde aanbod van REITs kunnen beleggers nu op een liquide manier beleggen in commercieel vastgoed. Deden vorig jaar Amerikaanse aandelen het uitzonderlijk goed, dit jaar verloopt een stuk moeizamer. Maar REITs hebben een vliegende start gemaakt. Alleen de afgelopen drie maanden heeft de Vanguard REIT ETF al een rendement van 9% opgeleverd. REITs, Real Estate Investment Trusts, zijn fondsen, die hun inkomen uit vastgoedbeleggingen halen. Ze hebben een notering aan de beurs en worden verhandeld als aandelen. Het biedt particuliere beleggers de mogelijkheid te beleggen in commercieel vastgoed. De vastgoedbeleggingen kunnen ook nog enige bescherming bieden tegen inflatie, aangezien de huuropbrengsten stijgen in tijden van inflatie, evenals de waarde van het vastgoed. Fisher adviseert om voor internationaal gespreide vastgoedbeleggingen te kiezen. Als voordeel noemt hij de spreiding en de lage correlatie met de rest van de portefeuille en zelfs het eigen huis. Over een langere termijn leveren REITs en aandelen een gelijkwaardig rendement. Van 1990 tot 2014 bedraagt het rendement op jaarbasis van de S&P Global REIT index 8,94%. De S&P 500 leverde over die periode 9,26% en de MSCI ALl Country World Index 6,75% op jaarbasis. De correlatie tussen de REIT Index en de S&P 500 bedroeg over die periode van 25 jaar 0,61. Met investment grade-obligaties is de correlatie erg laag, tot negatief. Als u assetclasses met een lage correlatie verbindt, verlaagt u daarmee de volatiliteit van uw portefeuille. Belegt u naast aandelen en obligaties in REITs verhoogt u daarmee het risicogewogen rendement van uw portefeuille, rekent Fisher voor. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.