Nieuws

Bank of Japan: pompen of verzuipen

De Bank of Japan blijft geld pompen om deflatie om te buigen tot inflatie. Ed Yardeni: "Niet met de ogen knipperen."

De Bank of Japan blijft maar geld pompen om de Japanse economie weer aan de praat te krijgen. De centrale bank van het land van de rijzende zon probeert de hardnekkige deflatie in Japan om te buigen tot een stabiele inflatie van 2% op jaarbasis. In januari was de geldhoeveelheid in de Japanse economie al 56% gegroeid ten opzichte van januari 2013. De inflatie steeg van min 0,9% in maart 2013 naar plus 1,4% in januari 2014, maar viel sindsdien weer wat terug. 

Dat schrijft Ed Yardeni op zijn blog. Hij heeft er grafieken bijgemaakt van de ontwikkeling van de geldhoeveelheid en van de inflatie in Japan (zie hieronder). Alleen abonnees van Dr. Ed's Blog kunnen de volledige tekst lezen. De zogenoemde kerninflatie in Japan – exclusief de prijzen van voedsel en energie – was in januari vier maanden achtereen positief op gemiddeld 0,6%. "Beter dan de 55 maanden deflatie van januari 2009 tot juli 2013," aldus Yardeni. 

 

 

"Dr. Ed" werd beroemd rondom de kredietcrisis. Tot 2007 werkte hij voor banken als Deutsche Bank en E.F. Hutton, en voor Prudential Securities. Hij is een bekende verschijning op televisie en op seminars. Yardeni is tamelijk optimistisch gestemd. Hij voorziet een langdurig matige economische groei die voor beleggers niettemin gunstig kan uitpakken. Maar zijn stuk over de Bank of Japan eindigde met de waarschuwing: "Niet met de ogen knipperen." 

 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie