Wat! Ligt deflatie op de loer? Volgens Willem Klijnstra van LGIM ligt door de dalende inflatie deflatievrees op de loer. Voor de vermogensbeheerder is het een van de redenen om de looptijd van de obligaties in de multi-asset portefeuilles flink te verlengen. 13 februari 2024 13:00 • Door Gastauteur IEXProfs “De markten hebben al veel renteverlagingen ingeprijsd. Toch blijft de inflatie boven de doelstelling en zijn er weinig tekenen van economische vertraging. Maar: als de inflatie eenmaal daalt, hoe zorg je er dan voor dat deze ook weer stopt met dalen? Het is onwaarschijnlijk dat de inflatie op magische wijze stopt als het doel bereikt is. Gaan we ons straks niet weer zorgen maken over deflatie? Misschien is deflatie zelfs een te sterk woord. De markten hoeven eigenlijk nog geen deflatie te zien om al ongerust te worden. Een inflatie die verder daalt dan het streefniveau, kan volstaan. De kans bestaat dat we dan terug zijn op het niveau van vóór de pandemie. Misschien was alle inflatie die we sindsdien hebben gezien, slechts een korte opstoot, gebaseerd op de grootste schok in de toeleveringsketen in lange tijd? Deflatie is er al Overigens zijn er al een aantal landen met deflatie, bijvoorbeeld China en Thailand China is een van de grootste economieën ter wereld en de grootste exporteur. Het exporteert ook een deflatoire druk via goederen en grondstoffen. Sommige sectoren, zoals de productie van elektrische voertuigen en zonnepanelen, zijn hier meer aan blootgesteld dan andere. Daarnaast zijn verschillende producentenprijsindexcijfers al negatief of liggen onder de consumentenprijsindexcijfers. Dat kan op aankomende deflatoire druk wijzen. De producentenprijzen zullen uiteindelijk doorsijpelen naar de consumentenprijzen. Vergrijzing werkt deflatie in de hand Italië, Japan en Zuid-Korea zijn voorbeelden van landen met een relatief lage inflatie op dit moment. Door de vergrijzing kennen ze een lage trendmatige economische groei. Deze demografische trend maakt dat de landen een gebrek aan inflatie of zelfs perioden van deflatie zien. Zo hoorden we vorige week nog dat het geboortecijfer in Zuid-Korea tot een nieuw dieptepunt (0,72) is gedaald. De meeste OESO-landen zullen met dit fenomeen te maken krijgen. Ofwel, inflatie blijft erg moeilijk te voorspellen, maar als de inflatie snel daalt in de richting van de doelstelling, dan steken zorgen over deflatie vanzelf de kop op. Het is in ieder geval een risicoscenario waar centrale banken en financiële markten rekening mee moeten houden." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 30 apr Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.