Nieuws

De zoektocht naar active share

Kiest u voor actief beheerde fondsen, let op de active share. Anders is de kans klein dat het fonds de index verslaat.

Als belegger is het veel gemakkelijker om te verliezen dan om te winnen. Om te winnen moet u een hoop dingen goed doen en een van die dingen is beslissen of – en in welke mate – uw portefeuille steunt op actief of passief beheerde fondsen, aldus de website Mutual Fund Observer

Veel actief beheerde fondsen zijn bedroevend, maar dat geldt evengoed voor een hoop passieve producten: slecht samengestelde indexen, (te) trendy thema’s, door marketing gedreven vehikels en hoge kosten plagen de index- en ETF-belegger. 

Afwijken van de benchmark
Kiest u voor actief beheer, dan moet u er zeker van zijn dat het fonds daadwerkelijk actief beheerd wordt, en niet alleen in naam. Een tool is de active share, die meet in hoeverre de fondsen afwijken van hun benchmarks. De reden is simpel: je kunt een index niet verslaan door die te repliceren en als je de benchmark niet kunt verslaan, dan moet je ‘m gewoon kopen. 

De studie How Active Is Your Manager uit 2009 van Cremers en Petajitso concludeerde dat fondsen met een hoge active share beter presteerden dan hun benchmarks. De onderzoekers bekeken een oceaan aan data over de periode 1990 tot en met 2003 en vulden die later aan tot 2009. Zij vonden dat beleggingsfondsen met een actief aandeel van ten minste 90% hun benchmarks versloegen met 1,13% na kosten (113 basispunten per jaar). Fondsen met een actief aandeel onder de 60% presteerden 1,42 procentpunt per jaar minder, na aftrek van kosten.

Er gaan stemmen op om de drempel voor active share aan te passen. Zo zouden fondsen die beleggen in largecaps een aandeel van minstens 70% nodig hebben, midcapfondsen 80% en smallcapfondsen 90%. Tot nog toe zijn er echter alleen onderzoeken die de 60-90% drempel valideren. 

Problemen
Bij het beoordelen van de active share van fondsen kunt u op drie problemen stuiten.

  • Het eerste punt is dat de gegevens simpelweg niet beschikbaar zijn. Morningstar en beleggingsfondsen zijn ervan op de hoogte, maar laten er weinig over los.

  • Punt twee is dat de active share alleen geldig is in combinatie met een benchmark. Er zijn bedrijven die net zo lang zoeken naar een benchmark totdat hun fonds er goed vanaf komt, of die benchmark nu ergens op slaat of niet.

  • Punt drie is dat de active shares van verschillende fondsen zich alleen laten vergelijken als dezelfde benchmark is gebruikt. 

Om u te helpen betere beslissingen te nemen over actief beheerde fondsen, heeft Mutual Fund Observer de active shares van verschillende fondsen weten te verzamelen en in een grote tabel verwerkt (zie website). Niet alle bedrijven hebben hun medewerking verleend, zo werkten Fidelity, Oakmark en BlackRock niet mee. Saillant detail is dat Petajisto, de man die samen met Martijn Cremers active share heeft uitgevonden, bij BlackRock werkzaam is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen