Nieuws

Diversificatie werkt momenteel niet

Correlatie zorgt voor problemen. Voor beleggers blijft er weinig anders over dan het kiezen uit de minste kwaden.

Voor beleggers blijft er weinig anders over dan het kiezen uit de minste kwaden. Door hun portefeuille te spreiden, proberen ze potentiele verliezen te beperken. Maar wat moet je doen als alle assets dezelfde kant op bewegen? Veel assets lijken momenteel synchroon te zwemmen, schrijft MarketWatch. De enige categorie die nog tegen de stroom inzwemt, is langlopende obligaties, maar niemand wil die hebben uit angst dat de Fed gaat taperen en de rente verhoogt.

Het probleem zit hem in de correlatie. Hoe dichter het correlatiecijfer bij de +1 komt, des te meer activa gelijk bewegen. Echte spreiding krijg je dus door te beleggen in assets met een lage of negatieve correlatie. Tussen 2003 en 2007 hadden twintigjarige Treasuries en grondstoffen een negatieve correlatie met aandelen. Aandelen uit frontier markten en investment grade obligaties hadden een lage correlatie.

Sinds 2008 is de beleggingswereld echter compleet veranderd. Bijna elke beleggingscategorie beweegt met een correlatie boven de 0,8, zelfs grondstoffen lopen nauwelijks uit de pas. Opvallend zijn de twintigjarige Treasuries, die een bijna ideale negatieve correlatie van -0,63 laten zien. Toen aandelen kelderden in 2008 werd dit schuldpapier als een soort veilige haven gezien.

De ongekend ruime monetaire politiek wordt aangewezen als verklaring voor deze verandering in de correlatie-verhoudingen. Volgens verzekeraar Richard Bernstein is de drempel om in bepaalde beleggingscategorieën te beleggen zo laag geworden doordat de Fed de rente maar bleef verlagen. Beleggers nemen daarom meer risico. Suzanne Duncan, hoofd onderzoek bij State Streets onderzoekafdeling, wijst ook naar de mondiale integratie van de markten. In crisistijden bewegen markten in tandem, daarna blijkbaar ook nog.

Institutionele beleggers verkiezen alternatieve beleggingen boven een traditionele verdeling van aandelen en obligaties. Hedgefunds worstelen om alfa te vinden en high-frequency traders poetsen elke oneffenheid weg. Veel blijft er niet over om mee te spreiden. Alleen nog die langlopende staatsobligaties. Die bieden wel wat je met spreiding wilt bereiken, maar met aan zekerheid grenzende overtuiging weet je dat die gaan dalen. 

Duncan stelt dat op lange termijn diversificatie wel werkt. Echte spreiding betekent dat je soms assets in portefeuille houdt waar je eigenlijk een afkeer van hebt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen