Nieuws
Opkomend land kind van de rekening
Het feest is over, vat het Turkse Ceros Securities de wereldwijde economische situatie samen. Opkomende markten bloeden.
Het feest is over, vat het Turkse Ceros Securities de wereldwijde economische situatie samen. Opkomende markten bezwijken onder het gewicht van de Fed en de Chinese schuldproblemen, schrijft The Telegraph.
De kortetermijnrente in China schiet omhoog, nu het land gezien de uit de hand lopende schuldenberg niet zomaar liquiditeit in het systeem wil pompen. “Ik maak me erge zorgen over China,” zegt Lars Christensen van Danske Banke. “Ze gaan te ver en staan op het punt dezelfde fout te begaan als de Fed en de ECB voor de Lehman crisis in 2008, toen ze verzuimden te zien hoe snel de economie vertraagde.”
In combinatie met het aanstormende einde van QE betekent dat turbulente tijden voor de wereldeconomie. Opkomende markten zijn het kind van de rekening. Grondstofexporteurs als Brazilië, Zuid-Afrika en Rusland lijden onder de Chinese problemen. Ook Turkije, de Oekraïne en Hongarije worden geraakt vanwege hun afhankelijkheid van externe financiering.
Stilstand
De Turkse lira en de Indiase roepie bereikten een dieptepunt – in Turkije liggen daar overigens ook andere oorzaken aan ten grondslag. De Braziliaanse real bereikte het laagste punt ten opzichte van de dollar sinds vier jaar. De koers van credit default swaps die het risico in Indonesië en Vietnam weerspiegelen, steeg flink. Russische bedrijven moeten het uitgeven van nieuwe obligaties mogelijk uitstellen. In Polen komt de groei plotseling tot stilstand.
Volgens Benoit Anne van Société Générale moet het belangrijkste deel van de impact van de aankomende stappen van de Fed nog komen. De schuldencrisis in Zuid-Amerika in de jaren 1980 en de Azië-crisis in de jaren 1990 werden beide getriggered door veranderingen in de Amerikaanse kredietcyclus, hoewel de opkomende markten ditmaal over voldoende buitenlandse reserves beschikken om zich te verdedigen.
Neil Shearing van Capital Economics voorspelt voor de komende twee jaar een veel zwakkere groei dan verwacht voor de BRIC-landen. Ten dele is dat te wijten aan de eigen structurele problemen, maar ook het wegvallen van de dollarstimulering werkt mee.