Must read

Must read: Aandelen EM zijn de grote winnaar

Plus: Transitie biedt juist kansen, dividend keert in 2021 terug, nóg een vaccin, Brexit is wel/niet een probleem, en méér.

Economische transitie biedt juist kansen
Wat is er nodig om de transitie naar een duurzame economie te versnellen, en welke rol kunnen investeerders daarin spelen? Econoom en hoofdstrateeg Hans Stegeman van Triodos Investment Management heeft daar duidelijke en uitgesproken ideeën over.

Aandelen opkomende markten zijn de winnaar
Geen beleggingscategorie presteerde sinds 1985 beter. De volatiliteit is wel heftig. Dit jaar staat goud op 1. Interessant rendementlijstje.

Enorme vrijhandelsunie RCEP maakt Azië nog sterker
Azië-Pacific heeft sinds vorige week het grootste handelsblok ter wereld. De vrijhandel tussen landen als China, Australië en Zuid-Korea zal deze regio nog sterker maken dan die nu al is, schrijft Fidelity International.

Aan positief vaccinnieuws geen gebrek
De keuze is inmiddels uit drie coronaviruskillers

Dividenddaling 2020 minimaal 17,5%
Grote bedrijven betalen dit jaar 263 miljard dollar minder dividend. Vooral Franse en Britse bedrijven hebben drastisch in hun dividenduitkeringen gesneden. Volgend jaar gaat het dividend wel weer flink omhoog. Reuters heeft het uitgebreide verhaal.

No-deal Brexit? No worry!
De fondsmanagers van Janus Henderson Investors zijn opmerkelijk optimistisch over de risico's en gevolgen van een mogelijke no-deal Brexit. 
Afhankelijk van hoe zacht of hoe hard de brexit wordt, kan de economische schade voor Nederland oplopen van 4,5 miljard euro tot ruim 17,5 miljard euro. Dat stelt ABN AMRO in een rapport over de naderende scheiding.

De Nederlandse economie maakt in 2021 een stevige inhaalslag

Lage olieprijs: winnaars en verliezers
Het is een heftig jaar voor de olieprijs. De coronacrisis heeft de prijs danig geraakt. Er zijn bedrijven en sectoren die daar flink onder lijden, maar er zijn ook partijen die er flink van profiteren.

Nederland blijkt een olieland

Actief versus passief
De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEXIndex 20+ (ETF's). Het rendementsverschil tussen beiden fondsen is dit jaar opmerkelijk groot.

Hedgefondsmanagers vragen minder geld,
maar nog altijd heel veel meer dan 'gewone' portfoliomanagers.

Maakt value investing een comeback?
Cor Wijtvliet: Het waarderingsverschil tussen groei- en waardebedrijven is wel heel erg sterk opgelopen.

Helft Nederlanders wil krimp luchtvaart
In twee jaar tijd is de weerstand onder de Nederlandse bevolking tegen de luidruchtige wens van de luchtvaart om meer te mogen vliegen, fors gegroeid. In 2018 was een derde nog voorstander van meer vluchten, daar is dit jaar 14 procent van over.

Nieuw: IEXProfs online magazine over duurzaam beleggen
Wat is de invloed van de coronacrisis op duurzaam beleggen? Net als bij technologie worden trends versneld, zo blijkt. Assetmanagers vertellen hoe zij duurzaam beleggen aanpakken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus