Blockchainmarkt groeit naar 30 biljoen dollar in 2030

Naar verwachting zal tegen 2027 tot wel 10% van het wereldwijde bbp worden opgeslagen in blockchains, verwacht fondsmanager Erik Swords van het BNY Mellon Blockchain Innovation Fund.

Blockchain-technologie wordt al gebruikt in meerdere gebieden, waaronder financiële diensten, gezondheidszorg, supplychain management en voedselveiligheid. Daarnaast wordt er in veel andere sectoren proefgedraaid met de technologie. Hoe meer deuren er opengaan als gevolg van de acceptatie door regelgevers, hoe meer er in verschillende sectoren en regio's gebruik van kan worden gemaakt.

Zo'n 22% van de bedrijven heeft volgens Erik Swords al blockchain-technologie geïmplementeerd en 40% van de senior finance executives verwacht dat hun bedrijf in de komende twee jaar zal investeren in distributed ledger-technologie.

Heeft Covid-19 de vooruitzichten voor blockchain-bedrijven veranderd?

“We denken momenteel na over hoe de werkomgeving van de volgende generatie eruit gaat zien. Zal iedereen gewoon teruggaan naar kantoor? Waarschijnlijk niet, aangezien bedrijven flink kunnen besparen door hun personeel vanuit huis te laten werken. Reizen voor werk zal misschien weer toenemen maar waarschijnlijk niet op dezelfde schaal als voor de pandemie. Uiteindelijk denken wij dat er hybride oplossingen zullen komen, gericht op diegenen die zich meer op hun gemak voelen in een virtuele of digitale omgeving in plaats van het bijwonen van vergaderingen in persoon. Met name blockchain-bedrijven zullen van deze trend profiteren.”

Wat maakt deze beleggingscategorie zo aantrekkelijk voor beleggers?

“Ik zou zeggen dat het de enorme omvang van de investeerbare markt is. Als je kijkt naar blockchain en de markten waarin het wordt ingezet, dan zij we pas net begonnen maar denken we dat de kans groot is dat de blockchain-markt in 2030 ongeveer $30 biljoen waard zal zijn.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat zijn de belangrijkste risico's verbonden aan blockchain?

“Regelgeving is een risico, vooral aan de financiële kant. Deze zou strenger kunnen worden en het investeringsklimaat kunnen aantasten. Ook wil ik het even hebben over bitcoin. Een misvatting die mensen hebben, is dat de digitale munt onveilig is. In feite is bitcoin, als netwerk, nog nooit gehackt. Interessant is dat de onderliggende technologie en netwerken achter bitcoin op andere manieren zijn gerepliceerd om elders aanzienlijke marktkansen te creëren.”

Welke rol spelen ESG-factoren?

“ESG wordt in ons hele beleggingsproces gebruikt, en we letten goed op de duurzaamheidsscores. Hoewel we nog in de beginfase zitten, hebben we al verbeteringen gezien bij sommige van de bedrijven waarmee we samenwerken, of het nu gaat om engagement of om milieu-geralateerde factoren.”

Waar ligt de focus qua beleggingen momenteel?

“Ik kijk onder meer naar financiële instellingen en dan met name naar next-generation betalingen. De ontwikkelingen op dit gebied, die nauw samenhangen met blockchain, volgen elkaar in rap tempo op. De hoeveelheid veranderingen zijn enorm ontwrichtend"

"Cyberbeveiliging is, gelet op de snelle ontwikkeling naar een digitale samenleving, een ander aandachtsgebied. Ondernemingen moeten ervoor zorgen dat het beschermen van hun bedrijfmodel een van hun prioriteiten is. Ik heb ook veel tijd besteed aan het analyseren van de markt voor elektronische voertuigen en de benodigde bedrijfsmodellen. Maar het gaat niet alleen om auto’s, dat is slechts een deel van het grotere verhaal. Het gaat ook om de infrastructuur eromheen. Dat is waar het internet of things relevant wordt, omdat je het hebt over zo'n beetje elk verbonden apparaat wereldwijd.”

Deel via: