Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Interview

Coronacrisis: "Draai naar defensief"

De energiesector is momenteel niet aantrekkelijk, maar de gezondheidszorgsector juist wel. Speel het defensief, aldus Rebecca Chesworth, Senior Equity Strategist bij State Street SPDR ETF’s.

De coronacrash heeft een negatief effect op alle elf sectoren die State Street Global Advisors volgt. Cyclische sectoren hadden het in februari het zwaarst, aldus Rebecca Chesworth, Senior Equity Strategist bij State Street SPDR ETF’s. Naar verwachting zal dat in de komende periode – nu het coronavirus zich wereldwijd verspreidt – niet veranderen. De flink gedaalde olieprijs die daar vorige week bovenop kwam, zorgde voor een nieuwe dip.

Vanaf haar thuiswerkplek adviseert Chesworth beleggers om het defensief te spelen. Dat betekent dat beleggers cyclische sectoren, zoals de energiesector, het beste kunnen verkopen.

Relevante trends

Ook in de sector financials is veel volatiliteit en dat kan ook op lange termijn aanhouden, verwacht zij. Chesworth en haar collega’s berekenen elk kwartaal welke sectoren het meest gevoelig zijn voor schommelingen van de Amerikaanse rente of op de oliemarkt.

De cijfers van vorig kwartaal zijn in deze marktomstandigheden niet relevant, maar de trends die ze laten zien, zijn wel bruikbaar, aldus Chesworth. “Zo is aan de hand van de rente op de tienjaars Amerikaanse staatsobligaties vanaf 14 januari te zien dat obligaties hard om laag zouden komen.”

Betere vooruitzichten

“Het is wel belangrijk om defensieve sectoren te kiezen die straks als de economie weer aantrekt, ook profiteren.” Chesworth vindt gezondheidszorg een goed voorbeeld van een defensieve sector die de coronacrisis mogelijk positief kan benutten.

“Op korte termijn is de gezondheidszorg een veilige haven, maar ook op lange termijn is deze sector interessant. Natuurlijk vanwege de vergrijzing, maar wellicht dat de Amerikaanse verkiezingen ook een positieve impact hebben.

Nu de Democraat Joe Biden er in de voorverkiezingen beter voor staat dan Bernie Sanders zijn de vooruitzichten voor Amerikaanse farmaciebedrijven verbeterd.

Vastgoed kan ook

De andere kandidaten, Elisabeth Warren en Bernie Sanders, hebben plannen die de sector (volgens professionele beleggingshuizen) veel schade kunnen toebrengen. Warren is al uit de voorrondes gestapt en Sanders legt het momenteel af tegen Biden. Alleen hebben beleggers daar even geen oog voor door alle coronapaniek.”

Wat Chesworth wil zeggen, is dat beleggers nu het grote plaatje uit het oog verliezen, maar ondertussen is de trend voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg sector niet verslechterd, eerder verbeterd.

Vastgoed is volgens Chesworth een andere veilige haven. “Het werkt niet goed zo als goud ter diversificatie, maar het is minder volatiel dan aandelen omdat het meer een alternatieve belegging is.”

Telecom in Europa

Daarnaast noemt Chesworth de nieuwe sector communication services in Europa wellicht een plek om de coronastorm uit te zitten.

“Beleggers negeerden deze sector aan het begin van het jaar. Het leek geen interessante belegging omdat bijvoorbeeld telecom veel moet investeren in het nieuwe 5G-netwerk. Maar nu iedereen thuis werkt, zien beleggers wellicht de voordelen van dat soort investeringen op lange termijn.”

De komende maanden krijgen beleggers wellicht weer meer interesse in de Amerikaanse verkiezingspolitiek.

Energie in de knel

“Toen het vier jaar terug tussen Hillary Clinton en Donald Trump ging, letten beleggers vooral op de energie-, gezondheidszorgsector en op financials. Na de verkiezing van Trump was de markt redelijk stabiel, maar profiteerden bijvoorbeeld financials en de energiesector. Wellicht dat gezondheidszorg in het tweede kwartaal weer een sector wordt om naar te kijken in verband met de verkiezingen.”

De energiesector heeft het natuurlijk lastig vanwege de lage olieprijs. “Bovendien willen de Democraten de sector meer verduurzamen, het klimaatakkoord van Parijs wel tekenen. Dat zal impact hebben op de sector. Financials hebben profijt van belastingverlagingen.”

De impact van het coronavirus