Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Interview

Kempen Global High Dividend Fund: Op jacht naar dividend

Volgens Kempen zijn de waarderingen van wereldwijde aandelen per saldo aan de hoge kant. Voor het Kempen Global High Dividend Fund draait echter alles om dividend. “De resultaten bewijzen dat onze dividendstrategie in de meeste marktomstandigheden blijkt te werken.”

Dat zeggen Jorik van den Bos, Head of Dividend Team, en Loes van der Padt, Director Client and Business Development Wholesale Distribution, met wie we dieper ingaan op de strategie en karakteristieken van het fonds waarmee een Lipper Fund Award werd binnengehaald.

In 2018 viel het Global High Dividend Fund, als één van de drie Lipper Fund Awards en twee Lipper Group Awards die Kempen ontving, ook al in de prijzen.

Hoe zouden jullie de succesformule van het fonds omschrijven?

“Wij geloven bij Kempen vooral dat het herverdelen van een groot deel van de ingehouden winsten een sterke kapitaaldiscipline stimuleert. Daarmee wordt de kans verkleind dat het management slechte investeringsbeslissingen neemt.”

Hoe komen die investeringsbeslissingen tot stand?

“Dat gaat volgens een vast stappenplan, waarbij we aandelen allereerst screenen op een minimumdividendrendement. De tweede stap is een diepgaande bottom-upanalyse, waarbij we ons richten op het beoordelen van het vermogen van bedrijven om op lange termijn winsten te behalen. Daarbij houden we een veiligheidsmarge aan in ons beleggingsproces om het effect van mogelijk slechte investeringsbeslissingen te reduceren. Als laatste wegen we elke positie op gelijke wijze, waardoor we zowel sectorale als regionale diversificatie kunnen bereiken. Door middel van dit beleggingsproces komen we tot een gediversifieerde portefeuille met daarin 90 tot 110 aandelen.”

Is deze strategie geschikt in alle marktomstandigheden?

“De strategie werkt vooral goed in perioden waarin beleggers zich concentreren op waardering en een voorkeur hebben voor kwaliteit. Daarnaast zijn er marktomstandigheden denkbaar waarin de beleggingsstrategie kan achterblijven op de benchmark van het fonds, bijvoorbeeld bij een sterke rally in een deel van de markt waar bedrijven weinig of geen dividend betalen. Zo was informatietechnologie afgelopen februari een van de best presterende sectoren in wereldwijde aandelen markten, terwijl wij daarin onderwogen waren, omdat er in die sector naar onze mening niet veel aantrekkelijk gewaardeerde namen met een hoog dividendrendement zitten. Dan blijf je in een sterk opgaande markt wat achter op de benchmark, maar overall hebben we bewezen dat ons beleggingsproces onder de meeste marktcondities werkt.”

Want?

“De resultaten tonen dat onze beleggingsbenadering leidt tot superieure, voor risico gecorrigeerde rendementen en outperformance in zowel neergaande markten als markten die in een range handelen. Dit zijn marktomstandigheden waarin fundamenteel onderzoek wordt beloond en dat is precies wat wij doen. Op zoek naar individuele aandelen die hoge kasstromen genereren, aandeelhouders uitbetalen in de vorm van dividenden en een aantrekkelijke waardering hebben.”

Wat betreft de samenstelling en het beheer van het fonds: wat zijn de eisen waaraan ondernemingen moeten voldoen om in portefeuille te komen en te blijven?

“Uit een grote pool van wereldwijde bedrijven proberen wij elk jaar weer de aantrekkelijkste ondernemingen te selecteren op basis van een sterke kapitaaldiscipline en een hoog dividend dat jaarlijks wordt uitgekeerd. Daarvoor hebben we een aantal heldere beslisregels opgesteld. Zo moet elk aandeel voor ongeveer hetzelfde gewicht in portefeuille worden opgenomen en qua dividend-rendementverwachting altijd aan een minimum voldoen voordat we het aandeel opnemen: minimaal 2,5% voor de Europese strategie en minimaal 3% voor de wereldwijde strategie. Komt het dividendrendement van een aandeel in de portefeuille onder die minimumgrenzen, dan wordt het aandeel verkocht. Samengevat vangen wij met onze focus op aandelen met een hoog dividendrendement zowel de voordelen van een gedisciplineerde allocatie van kapitaal als de voordelen van het genereren van hoge vrije kasstromen.”


 

Jorik van den Bos

Jorik van den Bos trad in maart 2006 in dienst bij Kempen Capital Management. Daarvoor was hij elders al jaren verantwoordelijk voor value-strategieën en voor de ontwikkeling en implementatie van high dividendstrategieën.

Van den Bos studeerde af in econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met Asset Liability Management voor pensioenfondsen als specialisatie.


Loes van der Padt

Loes van der Padt is sinds september 2008 in dienst bij Kempen. Na een Internship was zij tot 2012 fondsmanager van de vastgoedstrategie. In de jaren daarna verlegde zij haar focus naar Business Development.

Van der Padt behaalde een Bachelor’s degree aan de Roosevelt Academy en een Master’s degree in International Business aan de Grenoble École de Management.


Online magazine duurzaam beleggen