Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Interview

Lipper Fund Awards: "Lage rente speelt beursgenoteerd vastgoed in de kaart"

Met de lage rentes op staatsobligaties gaat de zoektocht naar yield verder. Beursgenoteerd vastgoed biedt volgens Degroof Petercam Asset Management aantrekkelijke dividendrendementen bovenop de groei van de intrinsieke waarde.

Op lange termijn ziet Degroof Petercam Asset Management (DPAM) kansen in verschillende subsegmenten: ”Hoewel Europese vastgoedaandelen nog niet zo populair zijn als Amerikaanse, biedt het oude continent zeker kansen voor actieve bottom-up stockpickers zoals wij."

"Als we kijken naar de specifieke sectoren, dan zijn we behoorlijk positief over Europees logistiek vastgoed door de e-commerce- boom. Retailvastgoed ondervindt daarentegen wel wat druk als gevolg van deze disruptie, dus daar houden we de vinger aan de pols."

"Duits residentieel vastgoed vinden we op dit moment ook aantrekkelijk en zorgvastgoed is interessant door de vergrijzing van de bevolking in Europa. Qua steden zien we kansen in Berlijn, Parijs en Madrid.”

Gunstig financieren

Op korte termijn houden de vastgoedspecialisten de toenemende volatiliteit op de markten en macro-economische en geopolitieke spanningen in de gaten. Maar vooralsnog blijft de sector de vruchten plukken van de economische groei, die goed is voor waardecreatie en indexering van huren.

Ook heeft het monetaire beleid van de ECB, waarbij grote renteschokken onwaarschijnlijk lijken, een positief effect. Vastgoedbedrijven kunnen zich hierdoor nog steeds gunstig (her)financieren voor de lange termijn.

De loan-to-value ratio, die de verhouding tussen de financiering en de marktprijs van vastgoed aangeeft, staat momenteel op het laagste peil in jaren. Tot slot namen M&A-activiteiten in Europa eind 2017 al toe en DPAM verwacht dit ook in 2018 te gaan zien. Deze trend is nu vooral goed zichtbaar in retail.


DPAM is sinds 1999 gespecialiseerd in het beheer van Europees beursgenoteerd vastgoed. Drie gespecialiseerde portefeuillebeheerders met gemiddeld 25 jaar ervaring staan aan het roer van vier beursgenoteerde vastgoedfondsen en enkele tailormade mandaten, samen goed voor 1,3 miljard euro activa onder beheer.


De Lipper Fund Award voor Degroof Petercam Asset Management

  • Overall Large: Bank Degroof Petercam

Alles over de Lipper Fund Awards 2018

China; opnieuw lieveling van beleggers?