hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  De beleggersconsensus is duidelijk en tamelijk positief

De beleggersconsensus is duidelijk en tamelijk positief

Natixis IM heeft de beursvisies van meerdere financiële instellingen naast elkaar gelegd en zo een consensus samengesteld. De consensus is positief over Amerikaanse aandelen, obligaties en alternatives en negatief over cash en Amerikaanse high yield. Het grootste risico is en blijft meer inflatie dan verwacht.

1 februari 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie

Banken, verzekeraars en vermogensbeheerders hebben de afgelopen weken hun Outlooks op 2024 gepresenteerd. Als al die beursvisies bij elkaar worden opgeteld dan rolt daar een consensus uit. Die luidt:

  • Koop Amerikaanse en Japanse aandelen
  • Koop ook alternatives
  • Wees overwogen in obligaties uit opkomende markten, van Westerse overheden en bedrijven met hoge kredietwaarderingen
  • Blijf weg van high yield bonds uit de VS en zet cash zoveel mogelijk aan het werk

Dat blijkt uit onderzoek van Natixis IM dat de moeite heeft genomen om tientallen outlooks van Global Financial Institutions (GFI's) naast elkaar te leggen en te middelen.

Consensus door de jaren

Voorzichtig

Per saldo komt Natixis tot de conclusie dat GFI’s het jaar 2024 voorzichtig ingaan. Dat blijkt uit de neutrale houding tegenover acht verschillende soorten asset. "Zoveel waren het er niet meer sinds 2019." Over Amerikaanse aandelen en kredietwaardige obligaties zijn ze duidelijk positief.

Daar staan twee negatieve adviezen tegenover, een voor cash en een voor Amerikaanse high yield bedrijfsobligaties.

Consensus over 2024

Turbulenties laten sporen na

Volgens Natixis heeft de huidige voorzichtige houding te maken met de onvoorspelbare turbulente jaren die we achter ons hebben met corona, stijgende schulden, hoge inflatie, ongekende renteverhogingen, geopolitieke spanningen, waanzinnige koersbewegingen van de Magnificent Seven-aandelen en het wachten in 2023 op een recessie in de VS die er niet kwam.

"Dat heeft sporen achtergelaten. De korte termijn is onzeker. Veel GFI's concentreren zich daarom liever op langetermijntrends zoals demografische verandering, de energietransitie, AI, digitalisering en industriële on- en nearshoring."

Macro-economisch

Macro-economisch hebben ze natuurlijk wel een idee waar het dit jaar naartoe gaat. De concensus is dat de wereldeconomie vertraagt, maar niet dramatisch. Slechts enkele GFI's gaan uit van een harde landing met een wereldwijde recessie. Het merendeel is echter positief, vooral over de VS.

Voor de eurozone wordt amper groei voorspeld. In de opkomende markten krabbelt China uit het dal en India is de ster.

Magnificent Seven

Bij aandelen is de hamvraag wat er gebeurt met de Magnificent Seven (Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla). Blijven die de markt domineren of krijgen we een rotatie naar andere aandelen? 

Natixis ziet in de GFI-outlooks geen duidelijke lijn wat dit betreft. Van de ene kant zijn de meeste analisten positief over Big Tech-aandelen. Van de andere kant zijn ze extreem duur, wat eigenlijk geldt voor de hele Amerikaanse markt. 

Dat zorgt ervoor dat de GFI's als groep een relatief lage raming hebben voor het rendement op Amerikaanse aandelen. Voor de komende 5 jaar verwachten ze minder dan 5% per jaar.

De terughoudendheid van GFI's zie je volgens Natixis ook terug in een duidelijke voorkeur voor "kwaliteitsaandelen". Dat geeft aan dat portefeuilles defensief zijn ingericht, wat weer in het voordeel werkt van BigTech en andere klassieke defensieve sectoren zoals voeding, nutsbedrijven (utilities) en gezondheidszorg (health care).

Obligaties

Obligaties zijn de favoriete belegging van GFI's. Dat was ook al zo in 2023, alleen bleek dat toen onterecht. Op de laatste paar maanden na was 2023 een rotjaar voor obligaties.

De meeste GFI's gaan er vanuit dat dit een kwestie van verkeerde timing was. De inflatie zal afnemen in 2024, net als de groei in de VS, wat leidt tot een dalende rente en stijgende obligatiekoersen.

GFI's proberen hiervan te profiteren door liquide middelen (cash, kortlopende obligaties) om te wisselen in obligaties met langere looptijden (meer duration).

Kwaliteit is net als bij aandelen het toverwoord. Mocht de economie onverhoopt toch in een recessie belanden dan zijn de risico's van high yield erg groot. Dat geldt met name voor bedrijven met veel schulden die binnen 1-2 jaar moeten worden geherfinancierd.

Grootste gevaar

Het komt zelden voor dat de concensus in de markt precies uitkomt. Er gebeuren altijd dingen die basisscenario's in de war schoppen. Gaan er bijvoorbeeld nog gekke dingen gebeuren bij de verkiezingen in de EU, VS en India? Wat voor verrassingen heeft kunstmatige intelligentie in petto? En zorgt AI voor een productiviteitssprong of juist niet?

Het allergrootste gevaar dreigt als beleggers ergens van overtuigd zijn en dat komt vervolgens niet uit. In 2024 geldt dat voor de brede concensus dat de inflatie daalt en centrale banken de rente verlagen. Als dat niet uitkomt, dan zitten GFI's met hun overweight-posities flink scheef. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Deel via:

Lees meer

  • 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit
  • 12 mei Pictet verlaagt aandelenadvies nog verder
  • 06 mei Juist nu zijn obligaties onmisbaar
  • 16 jun “Trump 2.0 maakt vooral Azië great again”
  • 27 mei Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt

Onderwerpen

  • Obligaties
  • aandelen
  • Assetallocatie

Nieuws van onze partners label connect

  1. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  2. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
Meer van onze partners
IEXProfs Redactie Geplaatst op 1 februari 2024 08:00 meer
Bio

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Recente columns
  1. Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. AI-fondsen populair in Europa, het kapitaal gaat naar de VS
  3. Must read: kan de Amerikaanse rente niet heel misschien toch omlaag?
  4. ETF's verslaan ook crème de la crème actieve fondsen
  5. Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
Populaire columns
  1. Bijna de helft van de Nederlanders heeft pensioenspijt
  2. Beleggers onderschatten aandelenrisico's
  3. Groene kantoorverbouwing levert grof geld op
  4. Koopargumenten Japanse aandelen stapelen zich op
  5. PE en impactbeleggen vormen een goede combi

Meest gelezen

  1. Must Read 20 jun

    Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. Must Read 17 jun

    Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
  3. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group