Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.
Column

Sinterklaas bestaat echt!

Plafonds op energieprijzen en hypotheekrentes. Vastzetten van de yieldcurve. Dure pensioenindexering. Tot 15% loonsverhogingen. Het regent kadootjes sneert Wouter Weijand.

"Allereerst wilde ik u vast meedelen dat ik tegen inflatie ben, maar ook tegen renteverhogingen. Tenzij ik word gecompenseerd natuurlijk. Na het plafond bij energieprijzen ben ik zeer gecharmeerd van het Spaanse initiatief om ook de hypotheekrente aan banden te leggen.

Stel je immers voor dat het monetair beleid echt zou gaan werken? Nee, daar moet je niet aan denken. Gewoon kappen die renteflappen, hoor ik Sint al zeggen. We mogen best serieus beleid voeren, maar niet als dat ook maar iemand financieel pijn doet. Alleen cadeautjes mogen. Vooral fijne surprises. Anderen gaan die betalen, morgen, manjana manjana, dus geen zorgen.  

Hoezo marktmechanisme?

Dat doet me eraan herinneren dat het marktmechanisme ook maar een mening is. En daar hoef je het helemaal niet mee eens te zijn. Elk land staat het vrij om daar een eigen gecontroleerde variant op te verzinnen, eemtje die vooral op de korte termijn heel prettig werkt.

Neem de yield curve control van de Japanners. Heerlijk, die 10 jaars rente nog steeds op 0,25%, kunnen ze dat bij ons ook niet even regelen? Dan kan onze munt ook meteen de ramsj in, maar loopt de huizenmarkt in elk geval geen enkel risico.

Dichterbij doet Erdogan een soortgelijk experiment, waarbij hij de banken dwingt tegen 10% in staatsleningen te beleggen. Jammer alleen dat hier de echte inflatie al ca 135% bedraagt.   

Pensioenkadootje

Gaan wij ook zulke leuke dingen voor de mensen doen, pas dan wel even op tijd de LDI-strategie van onze pensioenfondsen aan. Anders moet er wel een paar honderd miljard aan extra collateral worden opgehoest om de verliezen op renteswaps bij te passen. Gelukkig hebben we daar inmiddels al een flinke routine mee opgebouwd.

Beste gepensioneerde, mocht uw pensioenfonds ondanks de wonderlijke rekenregels, dankzij deze renteverhogingen en vermogensverliezen toch niet voldoende indexering mogen toepassen, schakel dan gewoon het loket Pijnbestrijding van de 2e Kamer in. Neem geen genoegen met de fooienpot. Als ze maar ‘iets van 10 miljard euro’ roepen, 25 miljard is tegenwoordig het standaardbedrag voor een 1e consult bij de pijnbalie van onze democratie.  

+15% loonsverhoging

Tot slot raad ik u aan het bedrijfsleven wat verder uit te kleden. Tel hierbij uw zegeningen in de benchmarking van loonsverhogingen. Het beste voorbeeld hierbij is de NS: 9,25% is hier de loonstijging voor volgend jaar. Dit is wellicht het moeizaamst functionerende bedrijf van Nederland. Een beetje modaal presterend bedrijf kan dus makkelijk 15% bij uw salaris optellen. Laat dat nou net ongeveer de inflatie zijn op dit moment.

Kortom, laat ik hiermee alle sceptici de mond snoeren: Sinterklaas bestaat echt!

Wouter Weijand heeft deze column op eigen titel geschreven. 

  

 


Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Impact beleggen