Einde rally junkbonds in zicht? In de eerste handelsdagen van dit jaar zetten junkbonds hun trend voort, maar is dit het staartje van de rally? 8 januari 2013 10:15 • Door IEXProfs Redactie In de eerste handelsdagen zetten de junkbonds hun trend voort met prijsstijgingen. In 2012 hebben deze obligaties gierende prijsstijgingen vertoond, allemaal gevolg van het feit dat er zo weinig rendement valt te behalen met staatsobligaties of bedrijfsobligaties uit de investment grade-categorie. Maar die opmars van de junkbonds maakt analisten voorzichtig. De prijzen zijn ondertussen zo hoog, dat er weinig opwaarts potentieel in zit. Momenteel noteert deze vorm van schuld op 105 cent per dollar, veel verder omhoog kan niet meer. Deze volatiele beleggingscategorie noteert meestal onder de 100 cent, vanwege het hogere risico op een faillissement.De meeste analisten en beleggers zijn het er wel over eens dat 2013 niet te vergelijken valt met de rendementen van gemiddeld 15% in 2012. De gemiddelde verwachting voor dit jaar is een rendement van 6% tot 9%, redelijk in lijn met de coupon die voor deze schuld moet worden betaald. Deze vorm van schuld wordt gekenmerkt door een hoge volatiliteit, vaak slaat de pendel een volgend jaar compleet door naar de andere kant. Volgens een analist van de Bank of America gaat het in deze beleggingscategorie vaak ofwel erg goed, of heel slecht. Nu gaat de bank uit van een rendement van 7%, wat high yield nog altijd aantrekkelijk maakt.Kathy Jones, werkzaam bij Charles Schwab, denkt dat we momenteel het staartje van de rally meemaken. Toch willen fondsbeheerders nog steeds junkbonds, omdat andere obligaties zo weinig rendement bieden. Junk biedt nog altijd zo’n 5% meer dan de Amerikaanse staatsobligaties. Met minder koopjes in de markt overwegen de fondsbeheerders wel wat en wanneer zij kopen. Tom O’Reilly kiest ervoor zijn junk-portefeuille te upgraden, door ondernemingen van lagere kwaliteit in te ruilen voor hogere kwaliteit schuld. Ook Kathy Jones adviseert beleggers om de grootste risicodragers te mijden en te kiezen voor de iets beter beoordeelde junk.Een risicofactor voor deze risicovolle bedrijfsobligaties is, dat 45% van de schuld momenteel boven een prijsniveau noteert waarop de bedrijven de schuld mogen terugkopen. Dit geeft een extra risico voor beleggers. Juist omdat er tegen lage rente geleend kan worden, is het voor bedrijven aantrekkelijk om te herfinancieren. Dat is mede een reden waarom de ruimte voor prijsstijgingen voor bedrijfsobligaties beperkt is. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.