Wereldwijde high yield-fondsen niet in trek bij beleggers Beleggers hebben het afgelopen jaar veel geld onttrokken aan high yield-obligatiefondsen. Vooral obligaties in dollars en Britse ponden werden in de verkoop gedaan, terwijl obligaties in euro's juist gewild waren. 10 mei 2024 09:00 • Door IEXProfs Redactie Het rendement op obligaties met een hoog risico was het afgelopen jaar niet slecht, maar dat heeft beleggers er niet van weten te overtuigen erin te investeren. Dat blijkt uit de laatste cijfers van LSEG Lipper. In de twaalf maanden tot en met februari 2024 is er volgens LSEG Lipper netto voor bijna 1,5 miljard Britse pond onttrokken aan globale high yield-obligatiefondsen. Het waren daarbij vooral Amerikaanse en Britse high yield-fondsen die getroffen werden. De markt voor high yield-euroleningen was wel in trek. Uitstroom Bij Amerikaanse high yield-fondsen was er een netto-uitstroom van 2,17 miljard Britse pond en high yield uit het Verenigd Koninkrijk verloor 466 miljoen pond aan inleg. Europese high yield kreeg er daartentegen ongeveer 1,5 miljard pond bij. Dat alles op een wereldwijde markt met een totale omvang van ongeveer 2,4 biljoen dollar. Voor Britse high yield kan de netto-uitstroom volgens LSEG Lipper de grootste negatieve gevolgen hebben. Het is een relatief kleine markt waar de komende jaren veel herfinancieringen plaatsvinden. Bij een lagere vraag naar high yield kan dat leiden tot hogere rentekosten voor bedrijven en wellicht financiële problemen. Fondsmanagers anticiperen hier volgens LSEG Lipper al op door meer relatief veilige BB- en B-leningen in portefeuille te nemen en minder BBB of lager. Rendement Het rendement op high yield obligaties was het afgelopen jaar zoals gezegd niet slecht. Global high yield stond eind februari op een rendement van 5,37% over 12 maanden. Over een periode van 3 jaar stond de teller op 11,42% en 20,02% over 5 jaar. De trend bij Amerikaanse high yield-fondsen was op dat moment ongeveer gelijk. Bij euro high yield was de korte termijn (12 maanden) uitstekend met 6,78%, maar op de lange termijn was het resultaat veel minder met respectievelijk 1,31% over 3 jaar en 11,44% over 5 jaar. Bij Britse high yield was dat ongeveer hetzelfde. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 07 nov JP Morgan AM verwacht 5,1% rendement op lange termijn JP Morgan Asset Management verwacht de komende 10 tot 15 jaar met een gemengde 60/40-portefeuille een rendement te halen van gemiddeld 5,1%. Met alternatives, zoals vastgoed en private equity, valt meer geld te verdienen.
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.