Dividend aristocrats blinken uit in perfecte kapitaalallocatie De dividend aristocrats doen het qua rendement al jaren beter dan de MSCI World. Wat deze bedrijven uitmuntend doen, is de juiste keuzes maken tussen het herinvesteren van de winst of deze uit te keren aan de aandeelhouders. Dit soort bedrijven doet bovendien geen domme overnames en investeert vooral in het eigen kernbedrijf. 29 april 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De techsector was de laatste jaren de grote ster op de beurs. Toch hebben in de schaduw daarvan de zogenoemde dividend aristocrats of dividend masters het ook uitstekend gedaan. De MSCI World Dividend Masters index leverde aandeelhouders de laatste tien jaar bijvoorbeeld een gemiddeld rendement op van meer dan 10% per jaar. De MSCI World werd daarmee ruimschoots verslagen. De aristocrats zijn favoriet bij Fidelity International. Het gaat om bedrijven die de laatste 10 jaar in staat bleken het dividend continue te verhogen. Maar er zijn natuurlijk ook andere dividendaandelen. Fidelity maakt onderscheid tussen drie vormen van winstuitkering: Dividend in contanten Winstuitkering voor inkoop eigen aandelen Winstuitkering wordt binnen het eigen bedrijf gehouden, bijvoorbeeld via stockdividend Er is geen goed of slecht Er is geen rechttoe rechtaan antwoord wat goed is of slecht. Het hangt vaak af van de sector. Bij een kapitaalintensieve halfgeleiderproducent is het bijvoorbeeld logisch dat deze eerder kiest voor stockdividend dat kan worden geherinvesteerd, dan een langzaam groeiende verzekeraar. Er zijn ook grote verschillen per regio. Zo wordt er in Europa vaker gekozen voor cash, terwijl in Azië vaker gekozen wordt voor het behouden van de winst. En in de VS is aandeleninkoop populair. De cultuur in de VS trekt Fidelity het meest, die in Azië het minst, hoewel er daar gelukkig nu wel positieve veranderingen plaatsvinden. Slimme kapitaalallocatie Het punt dat Fidelity wil maken, is dat veel bedrijven er niet slagen om de juiste balans te vinden bij het verdelen van de winst. Zo wordt de winst soms gebruikt om te groeien op gebieden die niet tot de kerncompetenties behoren, of het wordt uitgegeven aan domme overnames. Dat wil je als aandeelhouder natuurlijk niet. Goede ondernemers zijn in staat de beste keuzes te maken bij het verdelen van kapitaal. Het blijkt dat deze in de praktijk vaak te vinden zijn in de hoek van de aristocrats. Lees ook: Nederlandse aandeleninkoop steeg in 2023 tegen de trend in De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?