BlackRock gaat voor meer obligatierisico's BlackRock kiest bij Amerikaanse staatsobligaties liever voor korte dan lange looptijden. Favoriet zijn Europese high yield en obligaties uit opkomende markten. Over het algemeen loont het volgens de grootste vermogensbeheerder ter wereld om meer risico te nemen. 10 april 2024 14:00 • Door IEXProfs Redactie Wat te doen nu de rente weer oploopt? Deze vraag behandelt het BlackRock Investment Institute in zijn laatste weekcommentaar. Dat het de laatste weken snel gaat, blijkt uit de grafiek van de Amerikaanse 10-jaarsrente. Deze begon het jaar op 3,85% en staat nu op bijna 4,5%. Het beeld in de Eurozone is niet veel anders. De rente op een 10-jarige Duitse Bund is de eerste drie maanden van het jaar opgelopen van 2% naar 2,45%. Rente blijft hoog en volatiel BlackRock denkt dat dit typisch is voor de komende periode. Zelfs al komen de Federal Reserve en de ECB met renteverlagingen, dan nog gaat BlackRock ervan uit dat de lange rente voorlopig hoog en volatiel blijft. De spread (risicopremie) op Amerikaanse bedrijfsobligaties (credits) is ondertussen vrij laag geworden, wat deze markt minder aantrekkelijk maakt voor de korte termijn. Meer risico betaalt zich uit BlackRock is het tweede kwartaal ingegaan met een voorkeur voor obligaties met een hoger risico, en dan met name uit opkomende markten (in dollars) en Europese high yield. Risico nemen loont omdat de spreads bij vooral Europese high yield minder gekrompen zijn dan bij investment grade. Er zijn bovendien signalen dat het aantal wanbetalingen afneemt. Liever kort dan lang Vanwege het scenario “rates-higher-for-longer” kiest BlackRock in de VS voor het korte eind van de markt. Er valt daar ook nog altijd meer rente te verdienen dan aan het lange eind. Een 3-maands Treasury geeft bijvoorbeeld bijna 5,4% rente op jaarbasis tegenover de eerder genoemde bijna 4,5% op een tienjaarslening. BlackRock is verder "underweight" Japanse staatsobligaties. De Japanse aandelenmarkt behoort daarentegen tot een van de absolute favorieten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.