Handen af van private debt Pimco ziet prima kansen op de obligatiemarkt, maar private debt en bedrijfsobligaties zijn grotendeels overgewaardeerd. 19 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De Amerikaanse vermogensbeheerder Pimco heeft in het rapport Navigating Public and Private Credit Markets: Liquidity, Risk, and Return Potential een dubbele boodschap voor beleggers. Enerzijds ziet de grootste obligatiebelegger ter wereld uitstekende mogelijkheden in beursgenoteerde vastrentende waarden van hoge kwaliteit, zoals gebundelde hypotheekleningen, bankleningen of obligaties van lagere overheden. Van de andere kant zijn grote delen van de markt voor bedrijfsobligaties en private debt overgewaardeerd en worden beleggers te weinig beloond voor het hogere risico en/of lagere liquiditeit. Mohit Mittal De Pimco-CIO "Core Strategies" Mohit Mittal legt in het rapport uit dat er twee concepten centraal staan bij het waarderen van obligaties: liquiditeit en alpha. Private debt heeft bijvoorbeeld een lage liquiditeit (verhandelbaarheid) en moet daarom als compensatie meer alpha bieden (een bovengemiddeld rendement). Hetzelfde geldt voor risico: hoe lager de kwaliteit van een bedrijfsobligatie, des te meer alpha je als belegger wilt hebben. 100 in plaats van 200 basispunten Hier gaat het echter mis volgens Mittal. Beleggers worden momenteel onvoldoende beloond voor de risico’s die ze nemen met moeilijk verhandelbare schulden en bedrijfsobligaties. “Dat komt doordat er teveel kapitaal achter te weinig mogelijkheden aanzit. De spreads op de publieke en private kredietmarkten zijn daardoor gedaald tot bijna recordniveaus.” De extra premie die wordt ontvangen voor beleggingen in de private sector ligt nu bijvoorbeeld onder de 100 basispunten, terwijl dat eigenlijk 200 basispunten zouden moeten zijn. Te grote concentratie Wat Mittal verder bekritiseert, is de grote concentratie van kapitaal in bepaalde private sectoren zoals technologie en gezondheidszorg. “Het gaat daarbij vaak om kleinere bedrijven gefinancierd met relatief veel vreemd vermogen, wat ze erg gevoelig maakt voor een hogere rente, economische vertraging en faillissementen.” Pimco heeft geconstateerd dat 40% van de particuliere kredietnemers niet genoeg verdient om hun schulden te betalen. “Hoe langer de rente hoog blijft of de economie vertraagt, des te kwetsbaarder worden deze kredietnemers.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.