Liquidatie van ETF's is een kostbaar beleggingsrisico Elk jaar komen er honderden nieuwe ETF's en beleggingsfondsen bij, waarvan vele na verloop van tijd weer zijn verdwenen. De liquidatie van een ETF kan volgens Detlef Glow van LSEG Lipper voor beleggers flink in de papieren lopen. 18 maart 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De meeste mensen die al wat langer beleggen in ETF’s en actief beheerde fondsen zullen het wel eens hebben meegemaakt: de opheffing of de fusie van een fonds waarin ze beleggen. Volgens beleggingsexpert Detlef Glow komt het vaker voor dan gedacht en kan het voor flinke kosten zorgen. Waarom kan het kostbaar zijn? In principe krijgen mensen bij liquidatie toch gewoon de onderliggende waarde terug? Ja, maar er zijn andere kosten, zegt Glow. Streep door de rekening Ten eerste kan het een streep door de strategie betekenen. Een voorbeeld: stel iemand wil graag investeren in een Nederlandse fonds voor smallcaps, maar dat wordt opgeheven en er is geen goed alternatief. Dan moet de strategie worden aangepast. Gedwongen verlies nemen Een andere reden waarom het pijnlijk kan zijn, is als een fonds wordt opgeheven als het op een fors verlies staat. Beleggers worden dan gedwongen dat verlies te nemen, terwijl ze daar niet om hadden gevraagd. Dit komt regelmatig voor omdat het juist fondsen zijn die niet zo in de mode zijn en waarvan de koersen laag staan, die vaak worden opgedoekt. Eind vorige eeuw werden er bijvoorbeeld veel internetfondsen opgericht die weer werden opgedoekt of gefuseerd met bredere technogiefondsen toen de hype voorbij was. Afwikkelingskosten Ten slotte bestaat er nog het gevaar dat fondsbeheerders de kosten van een liquidatie proberen af te wentelen op beleggers. Bovendien kunnen er in sommige landen ook fiscale gevolgen zijn als er over gerealiseerde winsten vermogensbelasting moet worden betaald. Let op waarin u belegt Het is met andere woorden belangrijk voor beleggers om het sluitingsrisico van fondsen zo klein mogelijk te houden. Er kan daarvoor naar de trackrecord gekeken worden (hoe langer een fonds bestaat, hoe beter); de fund flows (een stabiele instroom is een teken van kracht) en de omvang van een fonds (fondsen die het niet lukt om binnen een paar jaar een bepaald niveau te bereiken, lopen meer risico). De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.