Vervuilende bedrijven: meer rendement tegen een hoger risico Bedrijven met een hoge ESG-score lopen minder kans op rechtszaken en hebben over het algemeen een beter management dan laag scorende bedrijven. Toch heeft deze laatste groep vaak een hoger rendement. Hoe zit dat? 2 februari 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Als een beursfonds een lage ESC-score heeft, hoeft dat niet te betekenen dat het rendement ook laag is, integendeel zelfs. Het gaat wel gepaard met meer risico. Dat zegt Larry Swedroe in een column voor Morningstar op basis van meerdere wetenschappelijke onderzoeken. Er wordt door experts zelfs gesproken van een "pollution premium." De economische theorie erachter is vrij simpel. Bedrijven met hele goede ESG-scores zijn geliefd bij beleggers. Voor bedrijven met lage ESG-scores geldt het omgekeerde, en terecht, want deze bedrijven hebben hogere risico’s om tegen rechtszaken aan te lopen, of dat nou gaat om het milieu of meer bestuurlijke kwesties zoals fraude of witwaspraktijken. Inhaaleffect Aanvankelijk zal de koers van het aandeel met de hoge ESG-score sneller stijgen dan het aandeel met de lage ESG-score. Er is immers meer vraag van beleggers. De kosten van kapitaal zijn laag, de koers-winstverhouding stijgt. Er komt echter een moment dat er een nieuw evenwicht wordt bereikt waarin de rollen omdraaien en de zondige aandelen, omdat ze goedkoper zijn, meer winst en dividend per aandeel opleveren. De risico’s op bijvoorbeeld rechtszaken en verkeerde managementbesluiten blijven wel hoog. Er kan ook nog iets anders spelen, blijkt uit een van de studies. Een bedrijf met een lage ESG-score heeft meer kans zich te verbeteren dan een bedrijf dat al een hoge ESG-score heeft. Er is dus een zekere opportuniteit voor bedrijven met lage ESG-scores. Zeker sectoraal kan dat een grote rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan energie-, staal- of chemiebedrijven. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.