Halo-effect drukt rendement ESG-aandelen Aandelen met een hoge ESG-score zijn zo populair dat het rendement er onder lijdt, schrijft Larry Swedroe in zijn blog Alpha Architect. 24 juni 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Bedrijven met een slechte score op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en corporate governance (ESG) brengen meer risico's met zich mee voor beleggers dan bedrijven met een hoge ESG-score. Denk bijvoorbeeld aan natuurcatastrofes, milieuschandalen, corruptie en rechtzaken. De bedrijven met een lage ESG-score zijn qua winstgevendheid ook zeker niet beter. Toch worden beleggers die deze "zondige aandelen" kopen daarvoor beloond met een hoger rendement dan op basis van de risico's mag worden verwacht. Dat schrijft blogger Larry Swedroe op basis van verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Veel vraag, lager rendement De oorzaak ligt bij het feit dat bedrijven met een goede ESG-score veel populairder zijn dan bedrijven met een donker randje. Dat drijft de aandelenkoers omhoog en zorgt voor een lager rendement. Bij de aandelen met een lage ESG-score gebeurt precies het omgekeerde. Swedroe: “Onderzoek heeft aangetoond dat de voorkeur voor duurzame beleggingen ertoe heeft geleid dat beleggers in minder duurzame bedrijven overgecompenseerd worden voor de risico's die ze dragen. De laagst scorende bedrijven hebben de hoogste voor risico gecorrigeerde rendementen opgeleverd. Puur vanuit economisch perspectief wordt de optimale verhouding tussen rendement en risico dus bereikt met een portefeuille die belegt in bedrijven met de laagste ESG-ratings.” Het halo-effect Swedroe noemt dit het "halo-effect” - de krans van licht rond het hoofd van heilige figuren - waarbij de positieve indruk van de hoge ESG-score zo zwaar weegt dat het rendement als criterium naar de achtergrond verdwijnt en een ondergeschikte rol speelt. Dat wil volgens Swedroe overigens niet zeggen dat beleggers nou opeens massaal in deze “zondige aandelen” moeten stappen. Veel beleggers willen immers bewust een bijdrage leveren aan een duurzame en sociale wereld. Als dat ten koste gaat van een beetje rendement is dat niet erg. Maar het is wel belangrijk dat beleggers beseffen dat een grote ESG-voorkeur gepaard gaat met een lager voor risico gecorrigeerd verwacht rendement. Niet klagen achteraf dus. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.