Vervuilende bedrijven: meer rendement tegen een hoger risico Bedrijven met een hoge ESG-score lopen minder kans op rechtszaken en hebben over het algemeen een beter management dan laag scorende bedrijven. Toch heeft deze laatste groep vaak een hoger rendement. Hoe zit dat? 2 februari 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Als een beursfonds een lage ESC-score heeft, hoeft dat niet te betekenen dat het rendement ook laag is, integendeel zelfs. Het gaat wel gepaard met meer risico. Dat zegt Larry Swedroe in een column voor Morningstar op basis van meerdere wetenschappelijke onderzoeken. Er wordt door experts zelfs gesproken van een "pollution premium." De economische theorie erachter is vrij simpel. Bedrijven met hele goede ESG-scores zijn geliefd bij beleggers. Voor bedrijven met lage ESG-scores geldt het omgekeerde, en terecht, want deze bedrijven hebben hogere risico’s om tegen rechtszaken aan te lopen, of dat nou gaat om het milieu of meer bestuurlijke kwesties zoals fraude of witwaspraktijken. Inhaaleffect Aanvankelijk zal de koers van het aandeel met de hoge ESG-score sneller stijgen dan het aandeel met de lage ESG-score. Er is immers meer vraag van beleggers. De kosten van kapitaal zijn laag, de koers-winstverhouding stijgt. Er komt echter een moment dat er een nieuw evenwicht wordt bereikt waarin de rollen omdraaien en de zondige aandelen, omdat ze goedkoper zijn, meer winst en dividend per aandeel opleveren. De risico’s op bijvoorbeeld rechtszaken en verkeerde managementbesluiten blijven wel hoog. Er kan ook nog iets anders spelen, blijkt uit een van de studies. Een bedrijf met een lage ESG-score heeft meer kans zich te verbeteren dan een bedrijf dat al een hoge ESG-score heeft. Er is dus een zekere opportuniteit voor bedrijven met lage ESG-scores. Zeker sectoraal kan dat een grote rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan energie-, staal- of chemiebedrijven. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.