Recessierisico in Nederland, Duitsland en Italië neemt toe Op basis van de laatste cijfers van inkoopmanagers is het volgens hoofdeconoom Steven Bell van vermogensbeheerder Columbia Threadneedle logisch dat er in verschillende Europese landen, zoals Nederland, angst is voor een spoedige recessie. 4 september 2023 11:30 • Door IEXProfs Redactie Recent daalden de Europese, Britse en Amerikaanse inkoopmanagersindices behoorlijk. De indices worden nauw in de gaten gehouden, aangezien ze als precieze, actuele indicatoren van de economische activiteit worden beschouwd. De samengestelde index voor Europa en het Verenigd Koninkrijk daalde zelfs tot onder de 50. “Dit wijst op krimp,” aldus Steven Bell. "De angst voor een recessie is hierdoor voornamelijk in Nederland, Duitsland en Italië opnieuw aangewakkerd. Het lijkt erop dat het Verenigd Koninkrijk met een zwakke groei de dans ontspringt." Steven Bell Afnemend vertrouwen De dalende inflatie en lage werkloosheidscijfers scheppen in Europa wellicht een optimistisch beeld, maar verschillende indicatoren wijzen volgens Bell op een recessie. "Het vertrouwen bij zowel consumenten als bedrijven neemt af. Consumenten zijn daardoor terughoudend om het spaargeld te gebruiken dat ze in de pandemie verzameld hebben. Ook zijn de energieprijzen nog niet terug op het niveau van voordat Rusland de gaskraan dichtdraaide. De Duitse bedrijven, die hier eerder hun voordeel mee deden, kunnen daardoor niet langer concurreren. Daarnaast neemt het aantal bedrijfsfaillissementen toe en vormen de renteverhogingen een verdere bron van zorgen." Toch zijn er ook positieve uitzonderingen. De Spaanse detailhandelsverkoop doet het bijvoorbeeld goed. Rente stijgt verder Maar aangezien de inflatie zich nog ver boven de doelstelling van de ECB bevindt, zal de rente verder stijgen en wordt deze winter mogelijk getekend door economische krimp en een beperkte stijging van de werkloosheidscijfers. Bell blijft de inkoopmanagersindices in de gaten houden, ondanks dat ze al een tijdje een te pessimistisch beeld schetsen van de economische groei. "Vooral in Nederland, Duitsland en Italië komt het beeld van de inkoopmanagersindices overeen met de harde cijfers." Lees ook: Economisch beeld Nederland verslechtert verder in augustus De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.