Afgestrafte chipsector aantrekkelijk Ondanks de dalende verkoop van consumentenelektronica blijft de vraag naar halfgeleiders sterk. “Actieve beleggers moeten de geopolitieke achtergrond wel goed in de gaten houden”, schrijft vermogensbeheerder AXA Investment Managers. 28 november 2022 13:00 • Door IEXProfs Redactie Volgens Chris Iggo, CIO AXA IM Core en Tom Riley, Head of Thematic Equity Strategies, wordt het belang van chips nog altijd benadrukt door de tekorten in de toeleveringsketen die de afgelopen jaren zijn ontstaan als gevolg van de COVID-19-pandemie. Nu de geopolitieke spanningen zijn toegenomen, willen landen niet alleen hun bevoorradingsketen beschermen tegen mogelijke logistieke verstoringen, maar ook hun nationale belangen. Er wordt bijvoorbeeld gevreesd dat militaire spanningen tussen China en Taiwan een deel van de wereldwijde aanvoer van chips zouden kunnen afsnijden. Dat staat in de publicatie Why semiconductors have become a geopolitical issue – and what it means for investors. Maar op de langere termijn zouden de door de VS opgelegde beperkingen China kunnen beperken in het ontwikkelen van geavanceerde halfgeleidertechnologieën. Dit zou een gunstiger concurrentieklimaat kunnen betekenen voor halfgeleiderbedrijven buiten China, bijvoorbeeld in de VS en Europa. Structurele groeifactoren belangrijker dan politiek Desalniettemin ziet AXA IM dat de groeivooruitzichten voor de halfgeleidersector veerkrachtig blijven door de structurele groeifactoren van de sectoren waarin zij worden toegepast, van robotica tot fabrieksautomatisering en elektrische voertuigen. De gedaalde aandelenkoersen van chipbedrijven door een verwachte vertraging in de sector, hebben volgens AXA IM de waarderingen van sommige halfgeleideraandelen te ver laten terugvallen. “Die zijn daardoor volgens ons aantrekkelijker geworden. Hoewel het macro-economische klimaat moeilijk is, vooral door de inflatie, verwachten wij dat de bedrijven in deze sector een groot deel van de kosten kunnen doorberekenen aan hun klanten.” Bovendien, zo verwacht AXA IM, is het in de eerste plaats de vraag - gedreven door de voortgaande digitalisering van de wereldeconomie - en niet de politiek die de weg zal beïnvloeden en de groei in de halfgeleidersector zal aandrijven. Lees ook de positieve kijk van Aegon AM op de toekomst van de halfgeleidersindustrie De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.