Het is gewoon niet waar Pimco rekent af met vijf mythes over alternatieve beleggingen. 27 juli 2022 08:45 • Door IEXProfs Redactie Alternatieve beleggingen alleen iets voor rijke en institutionele beleggers? Pimco ziet dat heel anders. Het is een van de vijf mythes waar de vermogensbeheerder – een dochter van de Duitse verzekeraar Allianz – korte metten mee maakt in het artikel Five myths about alternative investments. Mythe 1: alleen voor rijken De waarheid is dat er wel degelijk ook voor kleinere beleggers mogelijkheden bestaan om in alternatives te beleggen. In Nederland is het de laatste jaren bijvoorbeeld heel populair om vastgoed te kopen. Maar er kan ook gekozen worden voor kunst, een boot, een auto, vreemde valuta, goud of sieraden. Grondstoffen tellen ook als alternatieve belegging. Daar kan gewoon in worden gehandeld op de beurs. Hetzelfde geldt voor hedgefondsen, infrastructuurfondsen, crypto’s en private equity. Mythe 2: hoog risico Niet altijd. Alternatives kunnen het risicoprofiel van de portefeuille verbeteren. Dat heeft te maken met de geringe correlatie met aandelen- en obligatiemarkten. Soms is de correlatie zelfs negatief. Denk bijvoorbeeld aan long-short fondsen. Mythe 3: illiquide, dus slecht voor het rendement Voor wie lang vasthoudt aan zijn beleggingen hoeft de slechte verhandelbaarheid van alternatives helemaal geen probleem te zijn. Sterker, het kan ook voordelen hebben als de waarde van de portefeuille niet de hele tijd heen en weer schiet. Mythe 4: hetzelfde als hedgefondsen Alternatives zijn NIET een-op-een vergelijkbaar met hedgefondsen en private equity. De waarheid is dat er talloze vormen van alternatives zijn. Private equity en hedfgefondsen laten zich bijvoorbeeld prima mengen met een belang in een of twee vastgoedfondsen. Mythe 5: niet nodig Alternatieve beleggingen kunnen ongelofelijk nuttig zijn tijdens een financiële crisis als obligaties en aandelen weinig opleveren. Alternatives kunnen ook voor constante, betrouwbare inkomsten zorgen (bijvoorbeeld huur). Ze dragen volgens Pimco in ieder geval bij aan diversificatie van de portefeuille en dat is altijd goed. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.