Indexbeleggers doen het nog niet zo slecht Beleggers met indexfondsen zijn beter af, ondanks de grote verliezen die ze hebben geleden. Het had veel erger kunnen zijn. 14 juli 2022 09:00 • Door IEXProfs Redactie Het klinkt gek, maar financieel blogger Jonathan Clements vindt dat beleggers in wereldwijde indices, zoals de Vanguard Total Stock Market ETF en de Vanguard Total Bond ETF blij moeten zijn met de verliezen die ze hebben geleden, van respectievelijk ongeveer 20% en 10%. Het had namelijk veel erger kunnen zijn. Ze hadden ook kunnen beleggen in : 1. Crypto’s Bitcoin is nog een van de beter presterende digitale munten dit jaar met een verlies van bijna 60%. Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash staan allemaal rond de 70% in het rood. 2. Spac’s Een paar jaar geleden waren ze nog de “talk of the town”. Nu duiken de special purpose acquisition companies in een bodemloze put. Clements geeft een paar voorbeelden van ETF’s die beleggen in een mandje spac’s. De slechtst presterende is De-SPAC ETF met een min van 63%. de Defiance Next Gen SPAC Derived ETF staat op een verlies van 36% en Morgan Creek Exos SPAC Originated ETF heeft een derde van zijn waarde verloren. 3. ARK Cathie Wood was in 2020, toen het geld nog aan de bomen leek te groeien, met haar fonds ARK Innovation een ster aan het beursfirmament. 153% kreeg het fonds dat jaar erbij, om vervolgens in 2021 23% te verliezen en dit jaar nog eens 50%. Het fonds is daarmee terug op het niveau van 2019. 4. NFT's Non fungible tokes, ook zo'n hype uit de coronatijd. De Defiance Digital Revolution ETF geeft het wel en wee bij deze beleggingscategorie goed weer. Het voorlopige resultaat dit jaar -65%. Diversificatie Beleggers in de breedgespreide Vanguard ETF’s deden ondertussen iets slims: Ze hadden een brede spreiding over aandelen en obligaties uit de hele wereld. Voor beleggers in de VS en Europa was dat gunstig omdat emerging markets het dit jaar toch net even iets beter doen. Ze belegden in waardeaandelen. Jarenlang was dat geen pré, maar de laatste driekwart jaar wel degelijk. Ter vergelijk: Vanguard heeft ook een value-ETF en die heeft dit jaar minder dan 10% verloren. Wel verlies dus, maar veel minder dan het gemiddelde. Groeiaandelen staan daarentegen bijna 30% in de min. Bij obligaties had het ook veel erger kunnen zijn. Beleggers die begin dit jaar zwaar hebben ingezet op langlopende obligaties met hoge rentebetalingen komen bijvoorbeeld bedrogen uit. Alle obligatiefondsen met het woord “long term” erin staan namelijk op grote verliezen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.
Assetallocatie 26 sep "Andere aandelen nemen het over" Simon Webber, hoofd wereldwijde aandelen bij Schroders, analyseert de wereldwijde aandelenmarkt. Hij stelt een vijftal zaken vast.
Assetallocatie 24 sep Volop potentieel voor herstel obligaties De vooruitzichten voor obligatiebeleggers zijn volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank best goed. "De kans op een positief rendement is groot, zeker nu centrale banken de rente aan het verlagen zijn. Lees zijn analyse.