Record beheerd vermogen in Nederland Het beheerd vermogen Nederlandse beleggingsinstellingen steeg 1,4% tot 839 miljard euro, een nieuw beheerrecord, aldus DNB. 26 mei 2017 08:15 • Door IEXProfs Redactie Het beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen steeg in het eerste kwartaal met 12 miljard euro (1,4%) tot 839 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van DNB. Dit was vooral een gevolg van koerswinsten op aandelen. De hieruit voortvloeiende vermogensstijging werd nog afgezwakt doordat investeerders 7,8 miljard euro uit de beleggingsfondsen terugtrokken. Het totale vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen is in het eerste kwartaal van 2017 met 11,6 miljard euro (ofwel 1,4%) gegroeid. Daarmee werd een nieuwe recordomvang van het beheerd vermogen van beleggingsfondsen bereikt van 839 miljard euro. De cijfers op een rij De toename trad vooral op bij de aandelenfondsen; zij stegen met 10,8 miljard (3,7%) tot 306 miljard euro. De toename was vooral het gevolg van koerswinsten op aandelen van 5%, wat in lijn was met de wereldwijde koersstijging op aandelenbeurzen. Verder groeide de categorie overige fondsen, met daarin onder andere hypotheek-, hedge- en grondstoffondsen, met 4,0 miljard (2,6%) tot 159 miljard euro. Obligatiefondsen krompen daarentegen met 3,8 miljard (-1,5%) tot 261 miljard euro. Beursgenoteerde aandelen vormen de grootste beleggingscategorie van beleggingsinstellingen. De aandelenkoersstijging leidde tot een groei van dit aandelenbezit met 16 miljard tot 330 miljard euro. Mede daardoor hebben de beleggingsinstellingen in totaal een kwartaalrendement van 2,3% behaald (inclusief beleggingsopbrengsten zoals dividend en rente). De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Bitcoins gaan als techaandelen over de toonbank Grote beleggers zien bitcoins steeds meer als valide aanvulling op de portefeuille. Dat heeft de koers geholpen, maar er is ook iets verloren gegaan. Crypto's worden steeds meer verhandeld alsof het techaandelen zijn, waarmee de hedge-functie is verdwenen.
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.