Nieuw in de IEX Fonds 40 Het zijn er dertien, maar geen 'dertien in een dozijn'-fondsen. Nieuwkomers in de IEX Fonds 40, op weg naar eerherstel. 16 december 2014 15:15 • Door IEXProfs Redactie Het is een beetje alsof je met een helikopter vol nieuwe spelers in de Kuip landt - zo'n jaarlijkse presentatie van nieuwe namen in de IEX Fonds 40. Gisteren vertelden we u welke dertien fondsen volgend jaar geen deel meer uitmaken van de IEX Fonds 40. Het waren vooral fondsen die na jaren van prima prestaties nu met de broek op de knieën staan, omdat de markt andere strategieën voorrang verleent. Het is nu tijd de dertien nieuwkomers aan u voor te stellen, en natuurlijk zijn dat fondsen die de wind in de zeilen hebben gehad, in de achterliggende tijd. Om u een idee te geven: met deze dertien mutaties zou het rendement van de IEX Fonds 40 in 2014 zo'n 4% hoger zijn uitgevallen en daarmee zelfs Marcel taks IEX Index 20+ zijn voorgebleven. Dat is de koe onder zijn staart kijken, maar het toont wel aan dat er nog steeds fondsen zijn die de index wel weten te verslaan. En ja, het is hopen dat deze nieuwe golf aan outperformers hun trucje in 2015 voort kunnen zetten. Momentum heet dat, en wellicht helpt dat momentum de IEX Fonds 40 aan een beetje eerherstel in 2015. Zoals gisteren al gememoreerd is dat niet de eerste functie van de index - dat is de benchmark zijn voor fondsbeleggers - maar eerlijk is eerlijk, de actieve industrie kan wel een opkikkertje gebruiken. Dit zijn de verse krachten die in 2015 hun steentje gaan bijdragen aan het indexrendement: Achmea Wereld Aandelenfonds Fidelity America Comgest Growth Emerging Markets JP Morgan Europe Strategic Growth Achmea Nederland aandelenfonds Parvest World Materials Schroder ISF Frontier Markets Equity Charlemagne Magna New Frontiers Templeton Global Total Return Candriam Bonds Emerging Markets Aberdeen Emergings Markets Bonds AXA WF Global High Yield Bonds AllianceBernstein Global High Yield Opvallende zaken? In het zevende jaar van de fondsenindex debuteren Achmea (en gelijk maar met twee fondsen), Charlemagne en AllianceBernstein. Verder is Michael Hasenstab - de man die niet schuwt de grootste schuldeiser van brandhaardlanden te zijn - terug. Fidelity, Comgest en Schroders verloren een plekje maar krijgen die op een andere plek in de index weer terug. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.