hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Nieuws  /  "AFM, stop de turbobetutteling"

"AFM, stop de turbobetutteling"

De AFM doet onderzoek naar turbo's en vergelijkbare hefboomproducten. Ik vrees het ergste: hefboombetutteling.

19 juni 2013 11:30 • Door Marcel Tak

Begin deze week schreef ik over de het besluit van RBS zich uit de turbomarkt terug te trekken. Ik gaf aan te hopen dat een derde partij de business zou overnemen. Dan is het wel van belang dat de turbomarkt perspectiefvol blijft. In dat kader, zo schreef ik enigszins cryptisch, is de rol van AFM interessant. De AFM doet momenteel namelijk onderzoek naar hefboomproducten.

Het gaat dan niet om alle producten die hieronder zouden kunnen vallen, zoals opties, futures, cfd's en natuurlijk de turbo/speeder/sprinter. Het onderzoek beperkt zich tot de laatste categorie. De AFM is al een tijd met de studie bezig, in ieder geval langer dan een jaar. Ik vermoed dat de toezichthouder binnen enkele weken zijn rapport met eindconclusies zal publiceren. Ik ben benieuwd in welke richting deze conclusies gaan.

Enerzijds is onze AFM heel redelijk en pragmatisch en lijkt zeer terughoudend als het gaat om het instellen van verboden of het opleggen van beperkingen ten aanzien van de uitgifte van beleggingsproducten. Dat is beter dan de Belgische toezichthouder, die een moratorium heeft ingesteld voor het naar de markt brengen van zogenaamde complexe producten. De toezichthouder bij onze zuiderburen heeft kennelijk helder voor ogen wat goed en slecht is voor de belegger.

Ongelukkige uitspraken
Gelukkig is het bij ons niet zover. Nog niet. De AFM heeft aan de andere kant namelijk toch af en toe de neiging om uitspraken te doen die niet helemaal gelukkig zijn. In mijn optiek althans. Ik refereer daarbij aan het onderzoek naar Exchange Traded Funds (ETF's). De AFM heeft toen aangegeven dat synthetische indexfondsen niet zonder tussenkomst van een adviseur verkocht zouden moeten worden. Een opmerkelijk uitspraak. Synthetische trackers zijn niet per definitie complexer dan fysieke structuren.

Bovendien vind ik de complexiteit van indexfondsen vaak meer samenhangen met de onderliggende index die gevolgd wordt, dan met de structuur van het fonds zelf. Naar aanleiding van het ETF onderzoek had IEX hoofdredacteur Pieter Kort een interview met de opstellers van het rapport. Op de vraag of hefboomproducten niet ook onder de categorie synthetisch vallen, werd als volgt geantwoord:

"We zijn onlangs wel gestart met een onderzoek naar hefboomproducten. Dat zijn andersoortige producten dan indextrackers, maar als ze in het onderzoek net zo complex en moeilijk te begrijpen blijken te zijn voor beleggers, zouden we ook tot zo’n conclusie kunnen komen. Maar dat onderzoek loopt nog.” 

Zorgen
Dat antwoord baart mij enige zorg. De AFM zou in zijn rapport mogelijk kunnen concluderen dat turbo's voortaan alleen nog via een adviseur verkocht mogen worden. Dat zou de doodsteek voor de markt zijn. Beleggers in dit soort instrumenten weten heel goed waarmee ze bezig zijn en hebben geen behoefte aan (betaald) advies. Niet alleen heeft dat advies voor hen nauwelijks of geen toegevoegde waarde, maar het werkt ook fors kostenverhogen. Juist turbobeleggers willen snel handelen tegen zo laag mogelijk kosten.

Ik kan mij daarom ook niet voorstellen dat de AFM met conclusies zal komen die in deze richting tenderen. Maar er bereiken mij wel geluiden dat de AFM een andere maatregel overweegt. Zoals bekend is het belangrijkste kenmerk van een turbo dat met een hefboom wordt belegd. Als een aandeel 10 euro noteert, en een nieuwe turbo op dat aandeel een financieringsniveau van 8 euro heeft, dan is de waarde van de turbo 2 euro. De hefboom is daarmee automatisch gelijk aan 5 (=10/2).

De hefboom van 5 betekent dat bij een stijging van het aandeel met bijvoorbeeld 10% (van 10 naar 11 euro) de turbo met 50% (=5*10%) stijgt (van 2 naar 3 euro). Heel simpel allemaal. Hoe hoger de hefboom is, hoe sterker de turbo procentueel reageert op een koersverandering van de onderliggende waarde. Naar verluidt zou AFM van zins zijn een beperking in de stellen ten aanzien van de hoogte van de hefboom voor nieuw uit te geven turbo's.

De reden is dat bij een hoge hefboom het risico groot is dat bij een dalende koers van de onderliggende waarde de turbo door de stoploss gaat en ophoudt te bestaan. Voor de hefboomproducten waarbij het financieringniveau gelijk is aan de stoploss (RBS Booster, ING Best Sprinter, CB en Citi Best Speeder) betekent dat een verlies van de hele inleg. Dat ziet de AFM kennelijk als een groot risico, waartegen de belegger (speculant?) enigszins beschermd moet worden. 

Heilloos plan
Ik heb in een eerdere column al eens uiteengezet dat dit soort hefboomproducten ten aanzien van het risico helemaal niet riskanter (hoeven te) zijn dan de gewone turbo's. Maar afgezien daarvan, het zou heiloos zijn als AFM inderdaad de richting op wil grenzen te stellen aan de hefboom. Ten eerste kunnen eerder uitgegeven hefboomproducten door koersontwikkelingen in de markt alsnog een enorme hefboom krijgen. De AFM oplossing van dit 'probleem' zou kunnen zijn dat partijen in dat geval alleen nog biedprijzen en geen laatprijzen meer mogen afgeven.

Een geforceerde constructie. Als door tegengestelde marktontwikkelingen de hefboom weer kleiner wordt, zijn laatprijzen dan wel weer toegestaan? De markt wordt er zo niet transparanter en gemakkelijker op. Bovendien, door dit soort eisen te stellen zal de hefboombelegger eenvoudig uitwijken naar het buitenland, waar volop van deze producten zonder restricties worden verhandeld. Maar het belangrijkste argument tegen een dergelijke maatregel is dat ik mij afvraag voor welk probleem dit een oplossing is.

Handelaren in turbo's weten heel goed hoe de instrumenten werken en dat als gevolg van een stoploss doorbraak (bijna) de gehele investering verloren gaat. Actieve beleggers zijn juist dol op hefbomen. Zij kunnen een groot deel van hun portefeuille conservatief beleggen, en juist met een klein deel speculatief te werk gaan. Ten aanzien van de gehele effectenportefeuille is dat een verantwoorde manier van beleggen.

Ik hoop dat de geruchten over een dergelijke beperkende AFM maatregel uiteindelijk niet gefundeerd blijken te zijn. En als dat wel zo is, heeft de AFM nog de tijd om snel op zijn schreden terug te keren. Zodat ik het rapport, als het uiteindelijk verschijnt, positief kan recenseren!     

 

Naschrift van de IEXProfs-redactie:

Ook op Twitter gonst het inmiddels over de AFM en turbo's... 

       


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 21 mei Dit zijn de winnaars van de LSEG Lipper Fund Awards 2025
  • 21 mei “Niemand wil nog beleggen in een black box”
  • 03 jan Uitstroom actieve fondsen groter dan ooit
  • 10 jan Fondskosten doen er echt wel toe
  • 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden?

Onderwerpen

  • beleggingsfondsen
  • Regelgeving

Nieuws van onze partners label connect

  1. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  2. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
Meer van onze partners
Marcel Tak Geplaatst op 19 juni 2013 11:30 meer
Bio

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Recente columns
  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. Belasting op execution-only beleggen?
  3. Alles is met ETF's verhandelbaar
  4. DNB: monetaire pyromaan blust bubbelbrand
  5. Rente en aandelen: de grote ommekeer
Populaire columns

    Meest gelezen

    1. Must Read 20 jun

      Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
    2. Must Read 17 jun

      Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
    3. Must Read 18 jun

      Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS

    Assetallocatie

    • Assetallocatie 16 jun

      Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting

      Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.

    • Assetallocatie 09 jun

      Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

      Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

    • label connect

      Assetallocatie 05 jun

      De wraak van de thuisspelers

      Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

    • Assetallocatie 05 jun

      Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

      Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

    • label connect

      Assetallocatie 02 jun

      Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

      Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

    • Assetallocatie 02 jun

      Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

      State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

    Meer Assetallocatie
    LSEG Lipper Fund Awards
    1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
    2. Contrair en succesvol
    3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
    4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
    IEX Profs

    Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

    en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

     
    © 2025 IEX Profs
    • Contact
    • Adverteren
    • Privacy Settings
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer & Voorwaarden
    • Site feedback
    • Nieuwsbrieven
    • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
    • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
    • IEX Profs is onderdeel van IEX Group